Bij banken behelst de uitbreiding alle leidinggevenden die grote invloed kunnen uitoefenen op het risicoprofiel van de onderneming. Het onderdeel van de wet voor deze nieuwe toetsingen treedt in werking per 1 april 2015.
Nieuw te toetsen personen
Op dit moment worden alleen beleidsbepalers (bestuurders) en medebeleidsbepalers (commissarissen) van banken getoetst. Per 1 april 2015 worden meer medewerkers getoetst. Het gaat om medewerkers die;
a. werkzaam zijn onder verantwoordelijkheid van een bank met zetel in Nederland,
b. een leidinggevende functie vervullen direct onder het echelon van de beleidsbepalers (het eerste echelon), en
c. verantwoordelijk zijn voor natuurlijke personen van wie de werkzaamheden het risicoprofiel van de onderneming wezenlijk kunnen beïnvloeden.
Hieronder vallen in ieder geval:
Werkwijze toetsing
Het is aan de banken om alle medewerkers van het tweede echelon te toetsen op geschiktheid. De bank dient hiervoor een adequaat proces te hebben ingericht. DNB kan steekproeven nemen om de kwaliteit van dit proces te beoordelen.
Bij de toets op betrouwbaarheid zijn de bank en DNB betrokken. De bank doet eerst zelf onderzoek naar de betrouwbaarheid van het tweede echelon. Het resultaat van dit eigen betrouwbaarheidsonderzoek wordt samen met de andere stukken naar DNB gestuurd. DNB start dan een aanvullend onderzoek naar de betrouwbaarheid.
Bij het eigen betrouwbaarheidsonderzoek is het belangrijk dat de bank controleert of het betrouwbaarheidsformulier door de te toetsen persoon juist en volledig is ingevuld. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden om eigen onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid. Er kan gebruik worden gemaakt van de eigen systemen van de instelling, bijvoorbeeld een incidentenregister, of van openbare bronnen als internet. Door databanken zoals het handelsregister van de Kamer van Koophandel te raadplegen, kunt u onderzoek doen naar persoonlijke en zakelijke financiële antecedenten van de te toetsen persoon. Ook kunt u zoeken naar nevenfuncties die mogelijk leiden tot belangenverstrengeling met de belangen van de onderneming. In een gesprek kan de te toetsen persoon zijn betrokkenheid uitleggen.
Nieuw betrouwbaarheidsformulier
De wet is op 5 december 2014 gepubliceerd in het Staatsblad en bevat geen overgangstermijn. Dit betekent dat ondernemingen tot 1 april 2015 de tijd hebben om de zittende medewerkers van het tweede echelon te toetsen op geschiktheid en onderzoek te doen naar hun betrouwbaarheid.
Bron: DNB
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99