Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
9 feb 2015 Nieuws

Verhoogde schenking kind < 40 jaar

Helpdeskvraag (fictief)
Een relatie van ons kantoor kan van zijn ouders een (verhoogde) schenking krijgen voor de aankoop van een woning. Relatie is nu 39 jaar, maar wordt over 2 maanden 40 jaar. De levering van de aangekochte woning is pas over 3 maanden. Kan nu wel een beroep gedaan worden op de verhoogde schenkvrijstelling tot 40 jaar? De ouders kunnen het geld (€52.752) namelijk direct overboeken aan het kind.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De vraag hier is of getoetst moet worden op het moment dat de schenking civielrechtelijk1 tot stand komt of op het moment dat de opschortende voorwaarde (het aankopen van de woning / levering bij de notaris).

Door toepassing van artikel 1, negende lid, van de SW 1956 vindt de schenking plaats bij vervulling van de opschortende voorwaarde. De leeftijd en de geldende wetgeving op dat moment is bepalend. Dit houdt hier in dat de verruimde vrijstelling niet geldt als de opschortende voorwaarde wordt vervuld na de verjaardag van relatie.

1Civielrechtelijk komt een schenking tot stand op het moment van de schenking en niet pas op het moment dat de voorwaarde is vervuld.

 

Naschrift:

In deze casus is sprake van een 'opschortende voorwaarde' (de aankoop/transport). Gevolg hiervan is dat na de verjaardag (40) gepasseerd wordt en niet aan de voorwaarden voldaan wordt. Een beroep op de verhoogde schenkvrijstelling is dan ook niet mogelijk.

Een schenking is gedaan:
1) onder de opschortende voorwaarde dat de begunstigde een eigen woning heeft verworven als bedoeld in artikel 3.111, lid 1 of 3, Wet IB2001 [geen directe werking, pas bij 'transport woning' werking. Voor de verhoogde schenkvrijstelling (€100.000) gold daarom als voorwaarde transport uiterlijk 31 december 2014.]

2) onder de ontbindende voorwaarde dat de schenking vervalt voor zover het geschonken bedrag niet in het jaar van de schenking of in de twee daaropvolgende kalenderjaren is besteed aan verbetering of onderhoud van een eigen woning van de begunstigde [wel directe werking.

Lees ook…

Publicatie besluit verruimde schenkvrijstelling woning in aanbouw

De eerdere toezegging voor een versoepeling van de toepassing van de verhoogde vrijstelling voor een woning in aanbouw is in een besluit vastgelegd.

Uw mening

 
Edwin Zijdenbos
9 feb 2015
Op verzoek een kleine aanvulling (naschrift) toegevoegd.

In deze casus komt men niet toe aan de verhoogde schenkvrijstelling.
 
Marcel Bol
6 feb 2015
het antwoord is mij nog niet geheel duidelijk. Mag het wel of mag het niet...
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

5 feb 2015

Laatst gewijzigd

9 feb 2015

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.