In een uitgebreide brief geef minister Dijsselbloem antwoord op vragen over het reglement van het klachtenloket bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD), dat zo is opgesteld (volgens vraagsteller) dat veel gedupeerde ondernemers er nooit gebruik van zullen kunnen maken.
Minister Dijsselbloem meldt dat Kifid, banken en MKB-organisaties zijn overeengekomen dat er tijdelijk een specifiek loket bij Kifid wordt ingericht waar klanten met klachten over rentederivaten terecht kunnen nadat bank en klant eerst samen naar een klacht hebben kunnen kijken en de interne klachtenprocedure van de bank doorlopen is.
Er staan momenteel ongeveer 17.000 rentederivaten uit bij niet-professionele MKB-ondernemingen. Het onderliggende bedrag aan financiering waar deze derivaten betrekking op hebben is circa €26 miljard. De huidige waarde van deze uitstaande derivaten was in april 2014 €2,7 miljard negatief.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 20 februari 2014 aanbevelingen aan banken en beleggingsondernemingen gepubliceerd voor dienstverlening op het gebied van rentederivaten aan het midden en kleinbedrijf (MKB). Verschillende banken zetten stappen om de dienstverlening aan deze doelgroep te verbeteren. Het document bevat daarom ook een aantal goede voorbeelden.
Minister Dijsselbloem van Financiën geeft aan dat er sinds begin 2013 toezicht is op het productontwikkelingproces bij financiële ondernemingen. Dit draag bij aan het voorkomen van verkoop van ondoorzichtige producten. De AFM onderzoek daarnaast de dienstverlening omtrent rentederivaten aan semipublieke instellingen en het MKB.
Minister Dijsselbloem is van mening dat ondernemers ook een eigen verantwoordelijkheid hebben bij de aanschaf van rentederivaten.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.