Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
26 feb 2015 Nieuws

AFM Consumentenmonitor beleggen

Door het provisieverbod zijn de kosten van beleggingsdienstverlening zichtbaar voor de klant nu deze direct worden betaald. Particuliere beleggers zijn sinds de invoering vaker op de hoogte van deze kosten. Ook is het nu gemakkelijker om kosten van beleggingsdienstverlening te vergelijken. Dat blijkt uit marktonderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 618 beleggers. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Download: "Consumentenmonitor Beleggen (najaar 2014)", (pdf, 14 pagina's)

Kosten van beleggingsdienstverlening beter vergelijkbaar
Sinds de invoering van het provisieverbod zeggen meer beleggers informatie te hebben gezien over de kosten van beleggingsdienstverlening. Was dat eind 2013 nog 57% van de beleggers, nu is dat 72%. Onder beleggers die gebruik maken van een financieel adviseur is dat gestegen naar 81%. Ruim de helft van alle beleggers zegt te weten wat zij procentueel per jaar aan kosten betalen. Een derde heeft dat wel in een overzicht (gezien), of weet wel (ongeveer) de bedragen, maar kan geen percentages noemen. Opmerkelijk is dat 16% geen interesse heeft in de kosten, of het te veel gedoe vindt om dat uit te zoeken.

Provisieverbod
Bijna de helft ervaart dat de kosten van beleggingsdienstverlening overzichtelijker zijn geworden door de invoering van het provisieverbod, voor vermogensbeheerklanten geldt dat nog vaker. Daarnaast vindt twee vijfde van alle beleggers dat de kosten van dienstverleners beter met elkaar vergeleken kunnen worden. Dit zegt echter nog niets over de zichtbaarheid van de kosten van het product of financieel instrument waarin wordt belegd. Mifid II en PRIIPS (en dus de Vergelijkende Kostenmaatstaf) gaan daar wel voor zorgen. Bij het nemen van een beleggingsbeslissing moeten beleggers drie zaken meewegen: rendement, beleggingsrisico en kosten van beleggen.

Spreiden Nederlandse beleggers voldoende?
Een goede spreiding van de portefeuille wordt vaak genoemd als belangrijke beleggingstip. Toch vraagt de AFM zich af of de Nederlandse belegger dit goed voor ogen heeft. Een krappe meerderheid (55%) geeft aan maar één soort belegging (exclusief sparen) in de portefeuille te hebben en het gemiddeld aantal soorten beleggingen in de portefeuille komt uit op 1,7. De vraag is dan of hier sprake is van beleggingsfondsen met effecten die goed over de verschillende regio’s en sectoren zijn verdeeld, of dat dit bijvoorbeeld afzonderlijke Nederlandse aandelen zijn. In het laatste geval doet die belegger er goed aan om na te denken over de risico’s die hij daarbij loopt.

Beperkt aantal beleggers overgestapt na provisieverbod
In 2013 had nog 10% van adviesklanten en 3% van de beheerklanten voornemens om over te stappen naar het execution only-kanaal als gevolg van het provisieverbod. Het aantal echte overstappers op basis van dit consumentenonderzoek onder beleggers is marginaal, want consumenten zetten hun intenties niet altijd om in daadwerkelijke acties.

Provisieverbod zorgt uiteindelijk voor meer kostenbewustzijn
De beelden uit deze consumentenmonitor bevestigen het beeld dat de AFM heeft van deze ontwikkelingen: “Door het provisieverbod is de belegger zich meer bewust van de kosten van beleggingsdienstverlening. Dat is iets wat wij natuurlijk toejuichen, want kosten bepalen in grote mate het uiteindelijke rendement. Daarnaast bevestigen de uitkomsten onze indrukken, dat beleggers niet massaal overstappen naar execution only”.

 

Bron: AFM

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Beleggers ervaren meer inzicht in kosten door provisieverbod

Door het provisieverbod ervaart de helft van de beleggers meer inzicht in de kosten van beleggen en geeft aan een betere vergelijking te kunnen maken tussen de kosten van dienstverleners. Dat blijkt uit marktonderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Kifid: Zorgplicht en vermogensbeheer

Vanaf het moment van het indienen van een klacht over vermogensbeheer is volgens Kifid dan in ieder geval het resultaat van de beleggingsrekening voor rekening en risico van de rekeninghouder. De leeftijd en opnamegedrag van een rekeninghouder kunnen aanleiding geven tot het bijstellen van de beleggingsdoelstelling en risicobereidheid van de rekeninghouder.

Beleggingsrekening doelkapitaal - rekenmodel voor indicatie aanvullende inleg e/o storting

Hoeveel dient relatie extra te sparen, of eenmalig in te leggen om alsnog op het gewenste doelkapitaal uit te komen? Heeft u in uw klantenportefeuille relaties met een beleggingshypotheek? Zit uw relatie nog op koers met zijn/haar beleggingsrekening? Dient tussentijds bijgestort te worden om het doelkapitaal (alsnog) te halen? Heeft u uw relatie hier over geïnformeerd?

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

26 feb 2015

Laatst gewijzigd

26 feb 2015

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.