De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP), die gebruikt wordt voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank, is gestegen naar -0,5 procent in februari. Dat is iets minder negatief dan de -0,7 procent gemeten in januari.
Aantrekkende prijzen aan de pomp verhogen inflatie
Vooral de prijzen aan de pomp verhoogden de inflatie. Vanaf juli vorig jaar daalden de prijzen vrijwel iedere maand, in februari zijn ze weer gestegen. Gemiddeld zijn de prijzen aan de pomp nog altijd ruim 11 procent lager dan een jaar eerder, maar de daling op jaarbasis in januari was groter. Dit had een verhogend effect op de inflatie.
Inflatie ook omhoog door prijsontwikkeling van voedingsmiddelen
Na de scherpe supermarktacties in januari liggen de prijzen van voedingsmiddelen in februari nu weer iets hoger dan in december. De acties in januari van dit jaar waren sterker dan in 2014. Dit had tijdelijk een verlagend effect op de inflatie dat nu is uitgewerkt.
Bron: CBS
De economische groei trekt dit jaar aan tot 1,7% en volgend jaar tot 1,8%. De daling van de euro ten opzichte van de dollar en de forse daling van de olieprijzen zijn gunstig voor de Nederlandse economie. Er is sprake van een gestaag herstel, dat vanaf dit jaar ook gedragen wordt door de binnenlandse bestedingen.
Overheidstekort
Het overheidstekort daalt naar 1,8% bbp in 2015 en 1,2% bbp in 2016. De daling van het overheidstekort bij de langzaam aantrekkende economische groei is terug te voeren op diverse factoren. De collectieve uitgaven nemen voor het eerst sinds 2009 duidelijk af, van 47,3 % bbp in 2014 naar 45,1 % bbp in 2016. Vooral uitgaven aan zorg en sociale zekerheid in procenten bbp dalen, ook als gevolg van de oploop in de ombuigingen in het Regeerakkoord. Door de fors lagere rente nemen ook de rente-uitgaven af van 1,5% bbp in 2014 tot 1,2% bbp in 2016.
Door lagere productie en lagere gasprijzen dalen de gasbaten aanzienlijk. De collectieve lasten als percentage van het bbp stijgen per saldo enigszins. Het voor conjunctuur en incidenten gecorrigeerde structurele saldo is -0,5% bbp in 2015 en 2016. Daarmee is het structurele EMU-saldo in beide jaren gelijk aan de middellangetermijndoelstelling (MTO) volgens de Europese begrotingsregels.
Kerngegevenstabel 2013-2016 (pdf, 1 pagina)
Bron: CPB
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99