MijnFintool

Nieuws

CBS: Werkloosheid gedaald door afname beroepsbevolking

Minder mensen waren in februari werkloos. Dat komt doordat minder personen zich aanboden op de arbeidsmarkt, terwijl het aantal werkenden nagenoeg gelijk bleef aan januari. Het werkloosheidspercentage daalde van 7,2 procent in januari naar 7,1 procent in februari.

Er zijn in Nederland nu 633 duizend mensen werkloos, 12 duizend minder dan een maand eerder. Het aantal werklozen was sinds het derde kwartaal van 2014 nagenoeg stabiel. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal werkenden in februari bleef vrijwel gelijk. Meer jongeren hebben werk gevonden, maar daar staat tegenover dat er minder mensen in de leeftijdsgroep van 25 tot 45 aan het werk zijn. Door onder meer de vergrijzing wordt deze groep steeds kleiner. Het totale aantal werkenden is de laatste drie maanden met gemiddeld 4 duizend per maand toegenomen.

Het aantal WW-uitkeringen in februari kwam uit op 455 duizend, een daling van 2,5 duizend ten opzichte van januari, zo blijkt uit cijfers van UWV.

Aantal werkenden in februari
Waar de beroepsbevolking met 13 duizend mensen afnam, daalde het aantal werkenden met duizend personen in februari. Er gingen 7 duizend meer jongeren aan het werk. In de leeftijdscategorie 45 tot 75 jaar waren er 4 duizend meer werkenden en in de leeftijd 25- tot 45-jarigen juist 12 duizend minder.

Daling beroepsbevolking in februari
In het laatste kwartaal van 2014 nam de beroepsbevolking gemiddeld nog met 15 duizend per maand toe. In de afgelopen drie maanden steeg de beroepsbevolking licht met gemiddeld 3 duizend personen per maand. In februari nam deze echter af met 13 duizend.

De totale beroepsbevolking blijft ruim 8,9 miljoen. Waar in de afgelopen drie maanden de groep 25- tot 45-jarigen met gemiddeld 7 duizend per maand kromp, groeide de groep jongeren en ouderen in die periode juist met respectievelijk 4 en 6 duizend per maand.

Redenen om niet te willen of kunnen werken
De totale beroepsbevolking groeide begin 2015 minder sterk dan eind vorig jaar. Dat komt onder meer doordat er minder mensen vanuit de niet-beroepsbevolking instromen. Mensen kunnen verschillende redenen hebben om niet deel te nemen aan de arbeidsmarkt.

In 2014 wilde 81 procent van deze groep geen betaald werk, of was daartoe niet in staat. Bij 15- tot 25-jarigen was het volgen van een opleiding de voornaamste reden. Personen in de leeftijd van 25 tot 55 jaar die zich niet aanbieden op de arbeidsmarkt noemen ziekte, arbeidsongeschiktheid en zorgtaken als de belangrijkste redenen om niet te willen werken. Vanaf 55 jaar speelt ook de hoge leeftijd of pensioen een rol.

 

Bron: CBS

Modules & dossiers

Opvoerdatum

19 mrt 2015

Laatst gewijzigd

19 mrt 2015

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1