MijnFintool

Nieuws

Wat houdt de wanbetalersregeling in?

De Wet structurele maatregelen wanbetalers zorgverzekering, ook wel bekend als de wanbetalersregeling, maakt deel uit van de Zorgverzekeringswet. De wanbetalersregeling kent 3 fasen. Als de verzekeringnemer niets doet, dan wordt hij bij een achterstand van zes maandpremies aangemeld bij Zorginstituut Nederland (ZIN). De verzekeringnemer heeft na de aanmelding de officiële status van wanbetaler.

Het stroomschema geeft een beeld van het incassotraject bij wanbetaling van zorgpremies. Het incassotraject kan per zorgverzekeraar afwijken.

Fase 1: Een betalingsachterstand van twee maanden
Bij een betalingsachterstand van twee maanden ontvangt de verzekeringnemer een brief van de zorgverzekeraar met het aanbod om een betalingsregeling te treffen. Ook wordt de mogelijkheid geboden aan eventuele verzekerden van 18 jaar of ouder om zelf verzekeringnemer te worden.

Fase 2: Een betalingsachterstand van vier maanden
Als de betalingsachterstand is opgelopen tot vier maanden, verstuurt de zorgverzekeraar weer een brief naar de verzekeringnemer. De zorgverzekeraar wijst op de gevolgen van het niet betalen van de zorgpremie. Daarnaast wijst de zorgverzekeraar de verzekeringnemer op de mogelijkheden van schuldhulpverlening bij betalingsproblemen en wordt wederom de mogelijkheid geboden aan eventuele verzekerden van 18 jaar of ouder zelf verzekeringnemer te worden.

Fase 3: Een betalingsachterstand van zes maanden
Bij een betalingsachterstand van zes maanden meldt de zorgverzekeraar de verzekeringnemer aan bij ZIN. Vanaf dat moment betaalt de verzekeringnemer een bestuursrechtelijke premie aan ZIN. De premie bedraagt € 152,53 per maand (2015). Zorginstituut Nederland is bevoegd om de premie via de werkgever of uitkeringsinstantie op het loon of uitkering in te houden. Met de betaling van deze hogere premie lost de verzekerinsnemer zijn schuld bij de zorgverzekeraar niet af!

 

Bron: Zorginstituut Nederland

Modules & dossiers

Opvoerdatum

02 mrt 2015

Laatst gewijzigd

25 mrt 2015

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1