Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
10 apr 2015 Nieuws

Blijverslening

Om het voor ouderen mogelijk te maken hun huis levensloopbestendig te kunnen maken, heeft het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) een zogeheten blijverslening in de maak.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Het Landelijke Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen heeft het initiatief ontwikkeld van de Blijverslening. Dit is een door de Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) uitgegeven en door gemeente gegarandeerde lening, die bij de verkoop van de woning wordt afgelost uit de overwaarde.

Marnix Norder, voorzitter van het Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen, legt het uit: ‘Stel dat iemand zijn woning met een waarde van 100.000 euro wil aanpassen voor een bedrag van 15.000 euro omdat er een douche en slaapkamer op de begane grond moeten komen. Een forse investering en iemand van tachtig krijgt geen hypotheek meer. Ouderen beschikken wel over vermogen, maar dat zit in veel gevallen in hun huis. De hypotheek is vaak al afgelost. De gemeente verstrekt dan de bij SVn verkregen blijverslening en krijgt in ruil daarvoor het recht van eerste hypotheek. Het onderpand zit in de woning. Bij verkoop krijgt de gemeente die 15.000 euro terug en kan dat bedrag weer gebruiken voor een volgende aanvraag tot een woningaanpassing. Een revolving fund dus.’

Het initiatief leidt al tot (lokale) vragen van het CDA.

 

Bron: VNG

 

Uw mening

 
Harry Waaijenberg
10 apr 2015
Nou, ik vind het nog niet zo slecht. Althans: in basis. Ze hebben het idd niet over de situatie dat er nog een (geringe) hypotheek is, en dat is idd wel de praktijk. Als dit zou betekenen dat die hypotheeknemer op moet schuiven naar 2e hypotheek kan je het natuurlijk vergeten.
Waarom zou er niet een investeerder zijn die hier wat mogelijkheden in gaat bieden, indien voldoende overwaarde.
Misschien ook een opmaat naar een (beperkte) "verzilver hypotheek"? (zover zal het wel niet komen).
En kom je met een dergelijke regeling ook niet in de knoop met de GHF?
 
Berend Tooms
10 apr 2015
Ik snap er niets van, of? Je hebt een huis van 2 ton, daar zit nog een beetje hypotheek op, zeg 50K (niet ongebruikelijk, bijzonder gebruikelijk eigenlijk). Dat is de eerste hypotheek en die moet hiervoor dan maar "opschuiven"? Of gaan deze bureaucraten er van uit dat iedereen zijn/haar hypotheek afgelost heeft. Nou,, dat zal nog wel even duren, dus kansloos? Verder natuurlijk onbegrijpelijk dat de overheid dit gaat doen. Rente wel/niet aftrekbaar? Voor mij nog wel wat open eindjes.
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

10 apr 2015

Laatst gewijzigd

10 apr 2015

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.