Download "Kamerbrief inzake beantwoording schriftelijk overleg Wft-examinering" (pdf, 29 pagina's)
Bijlage I Scoringspercentages per module per onderdeel Wft-examinering (pdf, 1 pagina')
Bijlage II Slagingspercentage bij de eerste poging per module Wft-examinering (pdf, 1 pagina')
Hieronder een aantal citaten uit de Kamerbrief:
"...of het huidige examen financieel advies van goede kwaliteit gaat opleveren en of goede adviseurs straks niet het loodje leggen vanwege de Wft-examinering."
"Ik acht het niet aannemelijk dat goede adviseurs hun vak niet meer duurzaam kunnen uitoefenen vanwege het gegeven dat zij PEplus-examens dienen te halen. Integendeel, zij zullen hun vakbekwaamheid juist aantonen. Een goede en ervaren adviseur moet, mits goed voorbereid, de examens kunnen halen omdat het niveau gericht is op “beginnend adviseur”.
Nog af te leggen (her)examens
"Hoeveel (her)examens in totaal door hoeveel financieel adviseurs afgelegd zullen worden is niet bekend.
Voor de gehele overgangsperiode (2014-2015) verwacht ik evenwel op basis van onder andere prognoses van exameninstituten en het aantal inschrijvingen voor examens die de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) registreert dat het zal gaan om circa 240.000 (her)examens. Tot en met 28 februari 2015 zijn 92.601 (her)examens afgenomen. Daarmee neem ik aan dat tussen 1 maart 2015 en 31 december 2015 circa 150.000 (her)examens zullen worden afgenomen, hetgeen neerkomt op gemiddeld 15.000 (her)examens per maand."
Verlengen termijn?
"....of ik bereid ben om de termijn van de overgangsperiode te verschuiven naar 1 januari 2017 en of ik bereid ben de overgangsperiode te verlengen als blijkt dat ondanks alle inspanningen van de betrokkenen de examinering voor 1 januari 2016 niet lukt."
"Ik ben geen voorstander van een verlenging van de overgangstermijn met één jaar vanwege capaciteitsproblemen, omdat ik die nu niet voorzie. Deze sector is steeds goed in staat gebleken het aanbod op de vraag af te stemmen. Financieel adviseurs weten bovendien sinds eind 2013 dat ze twee jaar de tijd hebben om hun PEplus-examens te halen.
Ik zie om andere redenen wel aanleiding om de overgangstermijn met één kwartaal te verlengen tot 1 april 2016. Ten eerste heb ik ervaren dat opleidingsinstituten en het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) de eerste maanden van een nieuw kalenderjaar nodig hebben om de vastgestelde nieuwe actualiteiten voor een bepaald kalenderjaar te verwerken in de lesstof respectievelijk de examenvragen in de centrale examenbank.
Ten tweede biedt de “Regeling gelijkstelling diploma’s vakbekwaamheid” geen mogelijkheid tot vrijstelling. Ook is geen hardheidsclausule opgenomen voor schrijnende gevallen in verband met de einddatum van 31 december 2015. Een
verlenging van drie maanden biedt ook op dat vlak enige extra ruimte.
Ten derde is de Centrale Examenbank in 2014 pas per 1 maart gestart met de afname van PEplus-examens. Dit ging dus gedeeltelijk ten koste van de overgangstermijn van twee jaar.
Deze redenen zijn voor mij aanleiding om te besluiten tot het verlengen van de overgangstermijn met een kwartaal tot 1 april 2016."
1 november 2015 of 1 januari 2016 examen(s) behaald?
"Dit betekent niet dat de kandidaat uiterlijk twee maanden voor het aflopen van de overgangstermijn ook zijn examens al moet hebben behaald. Voor het verwerven van een Wft-diploma nieuwe stijl is van belang dat vóór het aflopen van de overgangstermijn (dus voor 1 april 2016) is voldaan aan twee voorwaarden. De eerste voorwaarde is dat een kandidaat het PEplus diploma heeft behaald. Dit registreert DUO automatisch in haar systeem. De tweede voorwaarde is dat een exameninstituut het omwisselverzoek (dossier diplomahistorie) van een kandidaat heeft geregistreerd in het systeem van DUO. Het maakt niet uit in welke volgorde aan deze twee voorwaarden wordt voldaan. De daadwerkelijke uitgifte van het geprinte Wft-diploma kan dus ook na de overgangstermijn nog plaatsvinden."
Onvoldoende aansluiting met de eigen adviespraktijk
"Men ervaart ten eerste soms onvoldoende aansluiting bij de eigen adviespraktijk.
Er zijn echter verschillen tussen de diverse adviespraktijken, zoals bijvoorbeeld die van onafhankelijk financieel adviseurs en die van financieel adviseurs die bij aanbieders werken en tevens tussen de praktijken van de aanbieders en onafhankelijk adviseurs onderling. De auteurs zorgen ervoor dat bij de Wftexamens vragen aan de orde komen die betrekking hebben op de verschillende adviespraktijken.
Men geeft bovendien aan dat men soms te veel informatie in de vragen ervaart. Om de vragen zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de adviespraktijk komt het, met name bij de vragen die vaardigheden betreffen, inderdaad voor dat er in de casustekst veel informatie wordt gegeven. Om te voorkomen dat kandidaten met te veel tekst worden geconfronteerd is deze, ook gelet op meldingen van kandidaten, evenwel beperkt tot de relevante informatie en is de hoeveelheid informatie bovendien afgestemd op de tijdsduur van het examen."
Onvolkomenheden in examenvragen
"Tegelijkertijd merk ik op dat het merendeel van de meldingen na zorgvuldige bestudering toch geen aanleiding geeft om de vraag en/of de antwoorden inhoudelijk aan te passen. Desalniettemin stel ik deze meldingen zeer op prijs en neem ik ze zeer serieus, ook omdat ze soms wel degelijk tot verbetering leiden."
Cesuur
"Bij examens in het (hoger) onderwijs en in het bedrijfsleven wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de methode die ook bij de Wft-examinering is gehanteerd. Het minimale kennisniveau om voor een examen te slagen, is meestal gesteld op beheersing van 60% van de lesstof (met als absolute ondergrens 55%). De cesuur wordt dan vervolgens nog gecorrigeerd voor de gokkans.
In het geval van een examen dat volledig bestaat uit vierkeuze-opgaven komt men zo tot een cesuur van 70% (60% + ¼ * 40%). De Wft-examens bevatten voor een deel driekeuze-antwoorden welke leiden tot een hogere gokkans en numerieke vragen welke leiden tot een lagere gokkans. Weging van de gokkansen en een correctie voor onvolkomenheden in een beperkt aantal opgaven in de examens heeft geleid tot een cesuur van 68% voor de Wft-examens. In het kader van kwaliteitszorg wordt gemonitord in hoeverre de samenstelling van de examens invloed heeft op de slagingskans van de kandidaat. Op basis daarvan heeft nog geen aanpassing hoeven plaatsvinden."
Geen aansluiting praktijk
"Met betrekking tot de klacht dat de vraag niet aansluit bij de praktijk van de adviseur merk ik op dat de in een examenvraag beschreven beroepssituatie niet voor iedere kandidaat herleidbaar zal zijn tot de eigen beroepspraktijk. Dit staat het kunnen beantwoorden van de examenvragen echter niet in de weg. De kennis die getoetst wordt in de PEplus-examens is actuele wet- en regelgeving."
Aantal adviseurs verminderen
"Eén van de punten in de brief betreft het gevoel dat de overheid erop uit zou zijn om het aantal adviseurs te verminderen. Ik kan u verzekeren dat ik geen enkele intentie heb om het aantal adviseurs te verminderen. Ik heb slechts één doel voor ogen en dat is de bescherming van de consument."
Legestarief
"Ik sluit niet uit dat het legestarief vanaf 2016 zal stijgen. Het verwachte jaarlijkse aantal (her)examens zal na de overgangsperiode lager zijn dan het gemiddelde jaarlijkse aantal (her)examens tijdens de overgangsperiode. De inkomsten uit leges en de uitgaven aan centrale examinering dienen over de jaren heen in balans te zijn. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een stijging van het legestarief.Exameninstituten betalen per afgenomen examen een uniform legestarief aan de Staat."
Twijfels
"...in hoeverre is de minister het eens met de twijfels van de brancheorganisatie over de kwaliteit van de vraagstelling op het gebied van Vaardigheden en Competenties."
"Ik ben van mening dat de twijfels van brancheorganisaties over de kwaliteit van de vragen die betrekking hebben op Vaardigheden en Competenties onterecht zijn.
..
Eventuele feedback op kwaliteit van vragen wordt doorlopend zorgvuldig bestudeerd en waar nodig verwerkt en dat geldt ook voor de andere analyses die CDFD doet van de examenvragen. Deze geven mij geen aanleiding te twijfelen aan de kwaliteit van de vragen met betrefkking tot vaardigheden en competenties."
PE-examens
"of de minister kan verduidelijken waaruit het PE-examen nou precies bestaat omdat hier nog veel onduidelijkheid over bestaat. Zij vragen of het klopt dat het dus geen periodiek herexamen is maar een examen dat uitsluitend gaat over de actualiteit op het betreffende financiële terrein."
"Na de overgangsperiode zullen er PE-examens zijn die inderdaad uitsluitend gaan over actualiteiten. Tijdens de overgangsperiode zijn er echter de zogenaamde PEplus-examens. Een PEplus-examen bestaat, naast vragen over actualiteiten, ook uit vragen over de eisen die er in het nieuwe vakbekwaamheidsbouwwerk bij zijn gekomen in de vorm van vaardigheden, competenties en professioneel gedrag.
Deze aanvullende elementen worden veelal in de vorm van praktijkcasussen getoetst. Deze casussen toetsen niet de bestaande kennis van de kandidaat, maar de wijze waarop de kandidaat met de kennis in de praktijk omgaat (de
vaardigheden en competenties om te komen tot een passend advies). Na de overgangsperiode, die ik tot 1 april 2016 zal verlengen, worden in de PE-examens dus alleen nog vragen gesteld over actualiteiten."
Database
"..wat er gedaan kan worden om het aantal examenvragen sneller door te laten groeien naar het beoogde aantal van 6.000."
"Ik zie geen mogelijkheden tot versnelde groei. Het proces van productie, controle en onderhoud van examenvragen is complex en vergt inzet van schaars beschikbare expertise. Gelet hierop is een geleidelijke groei met een evenwichtige spreiding in de tijd helaas aangewezen omdat anders de kwaliteit onvoldoende kan worden geborgd."
Oude kennis
"....welke waarborgen ik kan geven dat er geen oude kennis meer wordt getoetst."
"De PE-commissie van het CDFD maakt gebruik van een uitgebreide procedure voor de selectie van de actualiteiten die door de branche worden aangeleverd.
De aangeleverde actualiteiten worden door de PE-commissie van het CDFD geselecteerd op basis van de volgende criteria:
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99