Levensverzekeraars
Levensverzekeraars zagen het premievolume in 2014 vier procent verder teruglopen tot 17,6 miljard euro en moesten als gevolg van de fors gedaalde rentestand meer geld reserveren om aan hun toekomstige verplichtingen te voldoen. Dat leidde tot een verlies van gemiddeld 37 procent. In het voorgaande jaar werd onder eveneens moeilijke omstandigheden nog twaalf procent winst geboekt.
Schadeverzekeraars
Ook bij schadeverzekeringen stond het premievolume onder druk. Daar daalde de premieomzet met twee procent naar 12,2 miljard euro. Autoverzekeraars zagen bijvoorbeeld een toename van consumenten die overstappen naar een polis met de laagste premie, vermindering van de verzekerde waarde van het wagenpark en consumenten die kiezen voor een beperktere dekking. In de gehele schademarkt was het resultaat licht positief (drie procent).
Inkomensverzekeraars
Het premievolume van inkomensverzekeraars (WIA, AOV, ziekteverzuim) laat sinds 2012 een daling zien. Deze trend zette vorig jaar door met een verdere afname van twee procent tot 3,6 miljard euro. Het resultaat bedroeg een procent. In 2014 nam het aantal eigen risicodragers WGA voor het eerst af, bij een betere schadelastbeheersing.
De moeilijke omstandigheden maar ook de verdergaande automatisering en verbetering van bedrijfsprocessen gaan ten koste van de werkgelegenheid in de sector die in vijf jaar daalde van 57.000 naar 50.000 arbeidsplaatsen. Met de vakorganisaties is een sociale agenda voor de komende jaren vastgesteld met veel aandacht voor employability en scholing.
Qua solvabiliteit hebben verzekeraars de crisis goed doorstaan. De financiële buffers liggen ook eind 2014 nog ruim een factor 2,5 boven het wettelijk vereiste minimum.
Bron: Verbond van Verzekeraars
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99