Technische aanpassingen in verband met het dienstverleningsdocument
Enkele technische onvolkomenheden in bijlage 6, waarin regels zijn gesteld houdende de vormgeving en inhoud van het dienstverleningsdocument, zijn met het onderhavige besluit hersteld. Dit zijn puur technische wijzigingen. In de dienstverleningsdocument-generator (DVD-generator) zijn deze wijzigingen al doorgevoerd.
Een tweede aanleiding is dat in de praktijk voor twee financiële producten al aangepaste financiële bijsluiters worden gebruikt, omdat de huidige modellen niet volstaan. Deze modellen worden nu met deze aanpassing van de Nadere regeling formeel voorgeschreven.
De aanleiding voor de meest inhoudelijke aanpassing, een aanpassing van de te hanteren berekening voor het pessimistisch opbrengstscenario bij vermogensopbouw producten op basis van sparen, is dat door de huidige lage rente, de voorgeschreven berekening niet aansluit op de realiteit.
Berekening voor het pessimistisch opbrengstscenario voor opbouwproducten op basis van sparen
Door de lage rentestand is voor opbouwproducten op basis van sparen het pessimistisch opbrengstscenario door middel van de guise in bepaalde gevallen misleidend. Uit artikel 4:19 van de Wft volgt dat de informatie die de financiële onderneming aan cliënten verstrekt niet-misleidend mag zijn. Het is aan de financiële onderneming om te bepalen of de uitkomst van de guise voor haar product misleidend is. Indien het pessimistisch opbrengstscenario (deels) hoger is dan het geoffreerde rendement is zeker sprake van een misleidend scenario. Het pessimistisch opbrengstscenario geeft in een dergelijk geval geen goed beeld van de mogelijke toekomstige eindwaarden. Derhalve wordt aan artikel 3:9, eerste lid, onderdeel c, een zin toegevoegd dat een financiële onderneming een alternatief pessimistisch opbrengstscenario dient te tonen in het geval dit scenario volgens de berekening op basis van de guise misleidend is. Tevens wordt voorgesteld in artikel 3:9, tweede lid, en in bijlage 5 bij tabel 0 te verduidelijken dat het gaat om bruto rendementen.
Consultatie
De consultatie staat open van 7 juli tot en met 21 augustus 2015. Uw reactie ontvangen zij graag per mail op nrgfo@afm.nl.
Op een paar specifieke punten ontvangen zij graag uw reactie:
Downloads:
Bron: AFM
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99