MijnFintool

Nieuws

Woonlastenbeschermers en WW dekking

Sinds 1 juli 2015 is de berekening van het dagloon voor een WW-uitkering gewijzigd (bij nieuwe aanvragen). Het dagloon is de basis voor de berekening van de WW-uitkering. Voor de hoogte van het dagloon wordt gekeken naar het sv-loon in de periode van een jaar voor aanvang werkloosheid. Mogelijk kan gebruik gemaakt worden van het garantiedagloon.

Gemiddeld loon
Het gemiddelde loon wordt over het hele jaar berekend. Het loon dat verdiend is, wordt door 261 (het gemiddeld aantal uitkeringsdagen in een jaar) gedeeld. Iemand die bijvoorbeeld na afstuderen aan het werk gaat (start baan 1 juli), heeft op 1 januari daaropvolgend een gemiddeld sv-loon dat slechts de helft is van het feitelijk verdiende loon.

Soortgelijk probleem treedt ook op indien iemand een salarisverhoging krijgt (bijvoorbeeld wegens promotie), of (opnieuw) aan het werk gaat, bijvoorbeeld een herintreder (na bijvoorbeeld sabbatical of mantelzorg).

Woonlastenbeschermer
Vaak volgt de uitkering van een woonlastenbeschermer die van de WW uitkering. Met de (toekomstige) inkorting van de maximale WW-uitkering (24 maanden, tenzij aanvullende CAO afspraken) is vanuit zorgplicht aanvullende informatievoorziening richting de verzekeringnemer wenselijk.

Mogelijk is de hoogte van de woonlastenbeschermer afgestemd op de te verwachten daling van het inkomen (daling naar 70% laatstverdiende loon). In de praktijk is de inkomensdaling forser. Dit vanwege de gemiddelde grondslag die lager uitvalt dan het laatstverdiende loon (mits er sprake is van eerdere salarismutatie).

Bron: Fintool

Garantiedagloon
Onder voorwaarden kan het UWV het oude, hogere inkomen als basis voor een WW-uitkering hanteren. In dat geval is de WW-uitkering dan ook hoger dan als de WW-uitkering gebaseerd zou zijn op het nieuwe, lagere inkomen.

Van baan naar baan en daarna WW
Bent u van de ene werkgever in dienst gekomen bij een andere werkgever? En wordt u daarna werkloos? Dan gelden de volgende voorwaarden voor het garantiedagloon WW:

  • U heeft minimaal 1 jaar bij uw vorige werkgever gewerkt.
  • Aansluitend op deze baan heeft u 1 of meer banen gehad waardoor u toen niet werkloos bent geworden.
  • Uw laatste baan is geëindigd binnen 54 weken na de beëindiging van uw vorige baan met een hoger loon.

Voorwaarden garantiedagloon als u vanuit de WW gaat werken
Gaat u vanuit de WW aan de slag bij een werkgever en wordt u daarna weer werkloos? Dan gelden de volgende voorwaarden voor het garantiedagloon:

  • U heeft minimaal 1 jaar gewerkt in uw oude baan, voordat u werkloos werd.
  • Na deze baan had u recht op een WW-uitkering.
  • U gaat in een nieuwe baan werken waardoor uw WW-uitkering eindigt.
  • U wordt werkloos, uw vorige WW-uitkering wordt niet voortgezet, maar u heeft wel recht op een nieuwe WW-uitkering.
  • Deze nieuwe uitkering start binnen 1 jaar na het begin van de vorige WW-uitkering. 

 

Bron: UWV

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1