MijnFintool

Nieuws

Geen onderzoek naar fouten bij Belastingdienst

Staatssecretaris van Financiën, E. Wiebes, heeft antwoorden gegeven op Kamervragen over fouten bij de Belastingdienst. Aanleiding voor de Kamervragen was dat een 9-jarig meisje verschillende brieven van de Belastingdienst kreeg. Daarnaast wordt ingegaan op de vraag of vervolgschade als gevolg van gedwongen verkoop van een woning door toedoen van de Belastingdienst vergoed wordt en of immateriële schade vergoed wordt.

Download: "Kamerbrief" (Word, 3 pagina's)

3         
In hoeverre wordt geleden schade door toedoen van de Belastingdienst door de Belastingdienst hersteld? In hoeverre wordt daarbij ook vervolgschade vergoed, zoals schade ontstaan door gedwongen verkoop van een woonhuis? 2)

4         
Kent de Belastingdienst bij het vergoeden van schade ook de mogelijkheid om immateriële schade te vergoeden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat voor soort zaken kunnen daar onder vallen en welke niet?

Antwoord vraag 3 en 4
Schade kan worden vergoed als er sprake is van onrechtmatig handelen. Dat wil zeggen dat de Belastingdienst ernstige en verwijtbare fouten moet hebben gemaakt. Bij de beoordeling van verzoeken om schadevergoeding wordt uitgegaan van de feiten en omstandigheden in het individuele geval. Algemene uitgangspunten zijn dan ook moeilijk te omschrijven.

Op hoofdlijnen geldt het volgende:
Als de Belastingdienst op basis van de wettelijke bepalingen gehouden is schade te vergoeden, wordt rekening gehouden met vermogensschade en ander nadeel, waaronder immateriële schade. Voor alle schade geldt dat die het directe gevolg moet zijn van het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst in het concrete geval om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Wat onder vermogensschade valt, wordt van geval tot geval beoordeeld. Een eventueel verlies bij de gedwongen verkoop van een huis, kan als vermogensschade voor vergoeding in aanmerking komen.
Voor de toekenning van een vergoeding van immateriële schade gelden op hoofdlijnen de volgende uitgangspunten:

  • De aansprakelijke persoon had het oogmerk immateriële schade te veroorzaken;
  • Er moet sprake zijn van lichamelijk letstel dan wel aantasting van de eer of goede naam van de benadeelde of de benadeelde is op andere wijze in zijn persoon aangetast;
  • De nagedachtenis van een overledene is aangetast; deze schade wordt in voorkomend geval vergoed aan partners en een beperkte kring van familieleden.

Daarnaast kan een vergoeding voor immateriële schade worden toegekend als bij de rechter blijkt dat een zaak in bezwaar of beroep langer in behandeling is geweest dan noodzakelijk.

 

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

19 aug 2015

Laatst gewijzigd

19 aug 2015

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1