MijnFintool

Nieuws

De uniformering van de schadevrije jaren meestal geen verbetering voor de consument

Het bonus-malussysteem staat door zijn onduidelijkheid al jaren ter discussie. De gevolgen van het claimen van een schade zijn voor veel verzekerden over het algemeen niet duidelijk. De bedrijfsregeling nr. 11 zou hierin verandering moeten brengen door het vaststellen van schadevrije jaren voor iedere verzekeraar en verzekerden uniform te maken. Volgens het Verbond zou dit voor duidelijkheid en transparantie moeten zorgen. Verzekeraars blijven echter vrij in de verdere inrichting van treden en kortingen.

Vanaf januari 2014 zijn verzekeraars verplicht om verzekerden te informeren over het aantal opgebouwde zuivere schadevrije jaren. Sinds 1 januari 2015 zijn nieuwe regels van kracht voor nieuw gesloten autoverzekeringen voor onder meer de uniforme terugval in schadevrije jaren. Vanaf

1 januari 2016 geldt dit ook voor lopende autoverzekeringen. De  nieuwe  regels  en  uniforme  terugvaltabel  voor  schadevrije  jaren  omvatten grofweg de volgende wijzigingen:

 

  • Na elke schuldschade valt de verzekerde altijd 5 schadevrije jaren terug. Ook als er  meerdere  schades  binnen  één  verzekeringsjaar  worden  geclaimd.  Bij  twee schades in een verzekeringsjaar zal de verzekerde minimaal 10 schadevrije jaren terugvallen en bij drie schades zijn er geen schadevrije jaren meer over.
  • Het aantal schadevrije jaren boven het maximum van 15 jaren wordt na schade altijd afgetopt tot 15 schadevrije jaren. De terugval is altijd 5 schadevrije jaren, waardoor verzekerden na een geclaimde schuldschade maximaal 10 schadevrije jaren overhouden.
  • Het maximaal op te bouwen aantal schadevrije jaren is 99 en het minimum aantal schadevrije jaren is minus 5.
  • Vaststelling van de schadevormen die geen invloed hebben op de schadevrije jaren.

 

Verzekeraars blijven echter vrij in de verdere inrichting van treden en kortingen. Als een verzekeraar kiest voor een lagere terugval in bonus-malustreden dan de uniforme terugval van vijf schadevrije jaren, dan ontstaat een situatie die vergelijkbaar is aan het effect van een  optioneel af te sluiten no-claimbeschermer. En de gevolgen bij een overstap naar een andere verzekeraar zijn dan duidelijk, de gemelde schade heeft geen invloed gehad op de BM-ladder maar wel op het aantal schadevrije jaren.  Bij een overstap naar een andere verzekeraar zal de inschaling gebeuren op basis van het aantal teruggevallen aantal schadevrije jaren en daar zal een lagere korting en dus een aanzienlijk hogere premie tegenover staan. Deze financiële gevolgen kunnen een belemmering vormen voor verzekerden om over te stappen naar een andere aanbieder.

 

Uit het onderzoek gedaan door MoneyView Research (gepubliceerd in de special autoverzekeringen) is gebleken dat het nog maar de vraag is of de uniformering van schadevrije jaren bijdraagt aan het verduidelijken van de bonus-malussystematiek.

 

BRON:  MoneyView Research  Special Autoverzekeringen

Modules & dossiers

Opvoerdatum

27 aug 2015

Laatst gewijzigd

01 sep 2015

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1