"Uit de wet volgt dat deze kosten ten laste van de verzekeraar komen, indien zij redelijk zijn. Ook als deze kosten samen met de vergoeding van de schade, de verzekerde som zouden overschrijden (art. 7: 959 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek, hierna: BW). Is de verzekeringnemer een consument, dan kan van deze bepaling niet worden afgeweken ten nadele van de verzekeringnemer of de verzekerde, voor zover de kosten het bedrag van de verzekerde som niet overschrijden (art. 7:963 lid 6 BW). Dit betekent dat de verzekeraar in het voor hem ongunstigste geval verplicht kan zijn een bedrag gelijk aan twee maal de verzekerde som uit te keren: eenmaal in verband met de expertisekosten en eenmaal in verband met de verzekerde schade (Kamerstuk 19 529, nr. 5, p. 43).
In de uitspraak van de Rechtbank Gelderland waarnaar u in uw brief verwijst, vergoedde de verzekeraar de kosten ter vaststelling van de schade van de consument tot maximaal het bedrag dat de verzekeraar aan de eigen expert betaalde. De rechtbank achtte deze beperking ontoelaatbaar. Of er sprake is van redelijke kosten moet volgens haar per geval worden bekeken en kan niet op voorhand in algemene zin worden beperkt in de polisvoorwaarden (ECLI:NL:RBGEL:2014:5921).
Ik kan zelf niet in de merites van individuele zaken treden, want dat is het prerogatief van de rechter. Een consument kan een klacht indienen bij de verzekeraar en, bij een negatief resultaat, zich wenden tot het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFID) of de burgerlijke rechter."
Downloads
* Reactie (pdf, 1 pagina)
* Verzoek reactie inzake onwettige polisvoorwaarden en optreden AFM (pdf, 1 pagina)
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99