Wat is er aan de hand?
Sinds 1 juli is het Dagloonbesluit ingevoerd. Dit besluit geeft regels voor het berekenen van het dagloon en is hiermee bepalend voor de hoogte van de WW-uitkering. Reden tot aanpassingen van het Dagloonbesluit.
Voor wie zijn de aanpassingen nodig?
Die noodzakelijke aanpassingen zijn vooral voor twee groepen werknemers van groot belang. Ten eerste zijn dat de starters- en herintreders op de arbeidsmarkt, die minder dan een jaar gewerkt hebben, voordat zij werkloos werden. Deze groep kreeg tot nu toe 70% van het laatstverdiende loon, maar moet het nu doen met misschien wel de helft, domweg omdat het dagloon op grond van het nieuwe Dagloonbesluit te laag wordt vastgesteld. Hierdoor is het dagloon niet langer een weerspiegeling van het welvaartsniveau dat de werknemer had voordat hij werkloos werd. Hij zakt immers met zijn WW-uitkering naar feitelijk 35% van het laatstverdiende loon.
Een andere groep werknemers die getroffen wordt, is de groep die in het jaar voordat ze werkloos werden, niet een heel jaar lang gewerkt hebben, maar daarin naast loon ook een uitkering hebben ontvangen, zoals een WW-, ZW- of WIA-uitkering. In het nieuwe Dagloonbesluit is bepaald dat hun uitkering niet langer als loon meetelt in de berekening van hun dagloon. Omdat ook voor deze groep het dagloon daardoor te laag wordt vastgesteld, krijgen zij daardoor ook een te lage WW-uitkering.
Bron: FNV
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99