De verdringingstoets is geen aanval op het vrijwilligerswerk. De initiatiefnemer onderkent de waarde van het vrijwilligerswerk voor onze samenleving en beoogt met dit wetsvoorstel de positie van vrijwilligers juist te versterken.
De reikwijdte van voorliggend wetsvoorstel beperkt zich weliswaar tot een deel van de sociale zekerheid, maar door helder te maken welke werkzaamheden leiden tot verdringing, en dus zouden moeten worden betaald, wordt duidelijk wat als vrijwilligerswerk kan worden beschouwd en wat niet. Hierbij sluit de initiatiefnemer aan bij de definitie van vrijwilligerswerk zoals deze door de VNG wordt gehanteerd: «werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving».
Doelstellingen wetsvoorstel
Met het wetsvoorstel worden verschillende doelen beoogd:
1. het voorkomen dat mensen moeten werken zonder loon;
2. het formuleren van een heldere definitie van het begrip «verdringing van betaalde arbeid», zodat werken zonder loon kan worden bestreden;
3. het creëren van een wettelijke basis voor de invoering van een verdringingstoets;
4. het tegengaan van verdringing van betaalde arbeid door het inzetten van on- of onderbetaalde arbeidskrachten;
5. het voorkomen dat aanbestedingen waar afspraken over social return deel van uitmaken, leiden tot het verlies van reguliere arbeidsplaatsen.
Downloads:
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99