Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
3 nov 2015 Nieuws

Onderzoek Wijzer in geldzaken: meerderheid 50-plussers werkt door tot pensioengerechtigde leeftijd

Het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd betekent voor de meeste 50-67-jarigen (64%) dat zij zullen doorwerken in hun huidige functie. Een kwart (24%) geeft aan eerder te stoppen met werken en te leven van andere middelen. Dit zijn vaker 50-55 jarigen, terwijl mensen van 62-67 jaar juist vaker aangeven door te willen of moeten werken. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken dat gepubliceerd is in het kader van de nationale Pensioen3daagse op 3, 4 en 5 november.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Download:
- "Onderzoeksrapport" (pdf, 41 pagina's)

Twijfels over voldoende werk tot pensioengerechtigde leeftijd
70% van de werkzame beroepsbevolking 50-67 jaar krijgt de eerste AOW-uitkering later dan zij verwachten. Hoe dichter men bij de AOW-leeftijd komt, hoe vaker men het goed weet. 34% van de ondervraagden betwijfelt of er genoeg werk is voor hen op de arbeidsmarkt tot dat zij de pensioengerechtigde (AOW) leeftijd bereiken.

Meerderheid niet voorbereid om met pensioen te gaan… maar kijkt er wel naar uit
Drie op de vijf mensen (60%) voelen zich op dit moment niet voldoende voorbereid wanneer zij volgende week met pensioen zouden gaan. 57% kijkt er wel naar uit. Een derde van de ondervraagden geeft aan interesse te hebben in een cursus in voorbereiding op het pensioen. Men wil onder andere meer weten over veranderingen in pensioen bij eerder stoppen met werken, de hoogte van het opgebouwde pensioen, gevolgen van de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 jaar. 61% realiseert zich dat het van belang is om zich nu al te verdiepen in de financiële situatie na pensionering, om te zorgen dat men, indien nodig, tijdig kan ingrijpen.

Tool
Wijzer in geldzaken heeft in dit kader de gelijknamige tool ‘Wat moet ik doen voor mijn pensioen?’(link) doorontwikkeld op basis van gedragswetenschappelijke inzichten. Deze tool helpt je aan de hand van jouw eigen situatie met rekenhulpen en tips te kijken of jij het goed voor elkaar hebt voor jezelf en je gezin (nabestaanden). Niet alleen later als je met pensioen gaat, maar ook als er morgen iets onverwachts gebeurt.

 

Bron: Wijzer in Geldzaken

Lees ook…

60 procent van de Nederlanders weet niet of hij na pensionering kan rondkomen

Meer dan de helft van de Nederlanders (60%) weet niet of hij na zijn pensionering genoeg inkomen heeft om alle uitgaven te betalen. Vier op de tien Nederlanders hebben wel een goed beeld van hoe de financiën er na pensionering uit zien. 20% van de Nederlanders heeft totaal geen interesse in zijn financiën na pensionering.

Eerste Kamer stemt in met wetsvoorstel doorwerken na AOW

Vanaf volgend jaar wordt het voor AOW’ers makkelijker om door te werken op basis van een arbeidsovereenkomst, bij de eigen of bij een andere werkgever. Op dit moment zijn AOW’ers die willen doorwerken vaak aangewezen op werk via een uitzendbureau of als zzp’er.

Nibud: praktische handreiking om gezond financieel gedrag te bevorderen

Het Nibud introduceert een handreiking die handvatten biedt voor de preventie en aanpak van schulden. De praktische aanbevelingen zijn gericht op het bevorderen van gezond financieel gedrag.

Premie-inkomsten AOW dekken slechts twee derde van de uitkeringen

In de praktijk worden er alleen voor het aanvullend pensioen reserves opgebouwd. De AOW wordt gefinancierd uit lopende middelen. Die middelen komen primair uit de AOW-premies, die worden betaald door alle belastingbetalers onder de pensioengerechtigde leeftijd. Deze premies zijn echter in steeds mindere mate toereikend. In 2014 dekten de premie-inkomsten (23 miljard) slechts twee derde van de AOW-uitkeringen (34 miljard). Dit komt omdat er door de vergrijzing steeds meer AOW-gerechtigden zijn, terwijl de hoogte van de AOW-premie wettelijk gemaximeerd is. Het tekort wordt aangevuld door de overheid uit de algemene middelen, waar elke belastingbetaler aan bijdraagt. Dit meldt CBS.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

3 nov 2015

Laatst gewijzigd

3 nov 2015

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.