Leefbaarometer - online informatie over de leefbaarheid in alle buurten en wijken
Met behulp van de Leefbaarometer kan leefbaarheid in alle bewoonde wijken, buurten en straten in Nederland gemonitord worden. De Leefbaarometer laat zien hoe de Leefbaarheid er is en hoe deze zich in de afgelopen jaren ontwikkeld heeft.
Mensen die pas in een wijk zijn komen wonen, schatten het inbraakrisico veel lager in dan mensen die er al langer wonen. Net na de verhuizing gaat het om een verschil in de risico inschatting van 30 procent. Oorzaak is het beperkte beeld dat nieuwe bewoners van woninginbraken in hun wijk hebben. Pas tien jaar na de verhuizing is het verschil in risicoperceptie grotendeels verdwenen. Dit blijkt uit onderzoek (zie link voor download) van economen Martin Salm en Ben Vollaard van Tilburg University.
Woningen die direct aan het water liggen, zijn 6% meer waard in vergelijking met soortgelijke woningen die niet in de buurt van het water liggen. Woningen die 10 meter vanaf het water liggen zijn ongeveer 2 tot 4 procent duurder. Vanaf 40 meter (hemelsbreed) is het 'watereffect' nihil. Dit meldt het Kadaster.
Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) heeft de Tweede Kamer een overzicht verstrekt van de gebieden met onvoldoende leefbaarheid. Het overzicht is samengesteld op basis van de Leefbaarometer 2014.
Het gaat gemiddeld genomen goed met Leefbaarheid in Nederland. Een ruime meerderheid (ongeveer 80%) van de Nederlandse bevolking woont in gebieden waar de leefbaarheid op peil is, en “ruim voldoende” of beter scoort op de schaal van de Leefbaarometer. Daarentegen woont 5% van de bevolking in gebieden die volgens de Leefbaarometer onvoldoende scoren. Deze gebieden bevinden zich in 445 van de bijna 10.000 bewoonde buurten in Nederland.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.