Met behulp van twee controlecijfers is het sinds de invoering van IBAN-rekeningnummers niet mogelijk om door een tikfout een overboeking naar een verkeerde bankrekening te doen.
Consumenten hebben zelf de verantwoordelijkheid om te controleren of het IBAN juist is. Daar hebben consumenten diverse hulpmiddelen voor. Ze kunnen contact opnemen met de begunstigde en om te controleren of een bedrijf of organisatie te goeder trouw is, kunnen ze onder meer de ConsuWijzer van de Autoriteit Consument & Markt raadplegen. De Betaalvereniging zal nagaan of de consumentenvoorlichting hierover verbeterd kan worden.
Foutieve betaling
Als de betaler per ongeluk het correcte IBAN van iemand anders gebruikt, dan degene aan wie hij wil betalen, geldt de Procedure Onverschuldigde Betalingen. Die houdt in dat de bank van de betaler schriftelijk aan de onbedoelde begunstigde vraagt om het geld terug te boeken. Als die onbedoelde begunstigde na 21 dagen het geld nog niet heeft teruggeboekt, krijgt de betaler van zijn bank de naam, het adres en de woonplaats van de ontvanger. De betaler kan dan zelf proberen het geld terug te krijgen, desnoods via een civielrechtelijke procedure.
Bron Betaalvereniging Nederland
===========================
Kamervragen
Vorig jaar maart waren (ook) Kamervragen (pdf, 3 pagina's) gesteld over Iban / overboekingen
Vraag 4
Waarom is het wel mogelijk om incasso-opdrachten te storneren maar foutieve overboekingen niet? Welke mogelijkheden zijn er om het terughalen van foutieve overboekingen te vergemakkelijken zonder dat het risico op wanbetalingen toeneemt?
Antwoord 4
Een overboeking wordt geïnitieerd door een consument of bedrijf, op basis van het ingevoerde rekeningnummer. Dit is een onherroepelijke betaling aan een begunstigde en dat geeft de begunstigde zekerheid.
25 november jl. zijn (opnieuw) Kamervragen gesteld (Word, 1 pagina)
Bron: Tweede Kamer
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99