Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
19 jan 2016 Nieuws

Nederlanders stellen pensioen uitzoeken en meer rendement voor spaargeld vinden uit

Bijna driekwart van de Nederlanders stelt het uitzoeken van zijn pensioen uit. Ook meer rendement vinden voor het spaargeld (68%) en het op een rij zetten van inkomsten en uitgaven (60%) wordt nogal eens uitgesteld. Financiële taken met een deadline, zoals belastingaangifte doen en rekeningen op tijd betalen, worden juist minder uitgesteld. Bijna iedereen (97% van de Nederlanders) stelt weleens zaken uit. Een op de vijf stelt naar eigen zeggen ‘vaak’ zaken uit. ING deed een onderzoek onder Nederlanders naar uitstelgedrag, om klanten te inspireren tot het optimaliseren van hun financiën voor nu en later.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De top vijf zaken die Nederlanders het meeste uitstellen zijn: Klussen in en om het huis, foto's inplakken/ordenen, zolder opruimen, huishoudelijke taken en meer sporten.

Slechts één op drie komt in actie bij ontoereikend pensioen
Slechts één op de drie Nederlanders komt direct in actie als ze erachter komen dat hun pensioen ontoereikend is. Overleg met hun financieel adviseur en geld opzij zetten worden genoemd als eerste acties om ervoor te zorgen dat het pensioen goed geregeld is. Ruim vier op de tien ondervraagden doet niets, omdat ze niet weten wat ze moeten doen of andere zaken meer prioriteit geven. De helft van de ondervraagden met jonge kinderen komt direct in actie als hun vermogen straks ontoereikend is om de studie van kinderen te betalen. Een op de vijf zet dan direct geld opzij.
Ruim 20% is niet in de gelegenheid om iets te ondernemen om het pensioen aan te vullen of de studie van de kinderen te bekostigen omdat ze op dit moment niet over voldoende financiële middelen beschikken. Marten van Garderen van het ING Economisch Bureau: ” Duidelijk is hoe lastig veel huishoudens het vinden om direct actie te ondernemen op financiële zaken die nog (ver) in de toekomst lijken te liggen, terwijl dit, op het moment dat de overheid zich verder terugtrekt, in toenemende mate van belang voor hen is.”

Financieel uitstelgedrag tegengaan door stellen van persoonlijke deadline
De vaakst genoemde reden om inkomsten en uitgaven niet op een rij te zetten is dat men het saai vindt (41%). Ook zijn er andere prioriteiten of heeft of maakt men geen tijd hiervoor.  Twee op de drie uitstellers (65%) probeert het uitstelgedrag tegen te gaan. ‘Mezelf een deadline stellen’ (36%) en ‘de taak opdelen in stukken’ (20%) zijn de meest genoemde strategieën om uitstelgedrag tegen te gaan. Van Garderen: “Uitstelgedrag overkomt vrijwel iedereen. Jezelf deadlines stellen is een beproefd medicijn, al werken deadlines opgelegd door anderen vaak nog beter.”  
Eén op de drie ondervraagden doet niets om uitstelgedrag tegen te gaan. Onder mannen is dit percentage hoger (40%) dan onder vrouwen (31%). Vier op de tien 50-plussers doet niets om uitstelgedrag tegen te gaan, onder 50-minners is dit één op drie.

Bron: ING Nederland

Lees ook…

Financieel bewustzijn schiet tekort bij werknemers en huiseigenaren

Volgens het Nibud komen huiseigenaren en werknemers bij inkomensterugval te laat en onvoldoende in actie. Zij onderschatten de ernst van hun financiële situatie of overschatten het effect van hun eigen getroffen maatregelen bij inkomensterugval.

Bewustmaking pensioentekort blijft lastig

Een derde van de Nederlanders gaat minder pensioen ontvangen dan hun beoogde bestedingsruimte. Door psychologische drempels en complexiteit van de materie komen veel mensen niet in actie om hier iets aan te doen. Ook het gebrek aan overzicht van mogelijke oplossingen speelt een rol. Dat blijkt uit onderzoek (zie download) van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

19 jan 2016

Laatst gewijzigd

19 jan 2016

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.