Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
2 feb 2016 Nieuws

Aantal polissen voor de basisverzekering neemt af in 2016

In 2016 zijn er minder verschillende zorgpolissen voor de basisverzekering dan in 2015. In plaats van 71 polissen, zijn er in 2016 nog 60 verschillende basispolissen om uit te kiezen. Twaalf polissen vervallen per 2016. Er is 1 nieuwe polis bijgekomen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Ook zijn er in 2016 minder polissen met beperkende voorwaarden. Vorig jaar waren er nog 17 van dit soort polissen, in 2016 zijn dit er 12. Het aantal zorgpolissen voor de basisverzekering varieert sterk per zorgverzekeraar. Zo is er een zorgverzekeringsconcern met 18 verschillende basispolissen, terwijl een ander concern maar 1 basispolis aanbiedt.

Het aantal combinatiepolissen neemt ook af: zorgverzekeraars maken vaker een keuze voor uitsluitend een natura- of restitutiepolis.

Iedere burger is wettelijk verplicht om een zorgverzekering voor het basispakket af te sluiten. Daarnaast kunnen mensen vrijwillig kiezen of ze ook nog een aanvullende zorgverzekering willen afsluiten. Vorig jaar boden de zorgverzekeraars naast een basispolis gemiddeld 4,5 aanvullende verzekeringen en 2,4 tandartsverzekeringen aan.

 

Bron: NZa

Lees ook…

Budgetplafonds en zorgverzekeringen

Minister E.I. Schippers gaat uitgebreid in op Kamervragen over budgetplafonds die de vrije artsenkeuze inperken.

Kwantitatief onderzoek naar risicoselectie en risicosolidariteit zorgverzekeringen

De NZa heeft een kwantitatief onderzoek naar risicoselectie uit laten voeren. Bij 7 van de 74 onderzochte polissen bestaan volgens de NZa sterke aanwijzingen voor segmentatie op basis van gezondheidsrisico’s. Deze polissen laten een selectieve populatie zien (verzekerden met gunstige of juist minder gunstige gezondheidsrisico’s dan gemiddeld) én daarbij aanwijzingen voor een selectieve in- en uitstroom van verzekerden. Dergelijke segmentering kan een aanwijzing zijn voor risicoselectie, dat wil zeggen selectie-activiteiten door verzekeraars en zelfselectie door verzekerden. Concerns die meerdere polissen aanbieden hebben overigens vaak zowel polissen met positieve als met negatieve resultaten: op concernniveau blijken de resultaten elkaar dus uit te middelen.

CBS: Zorglasten per Nederlander ruim 5300 euro

De totale zorglasten per Nederlander bedroegen in 2014 gemiddeld ruim 5300 euro. In 2006, het jaar dat de Zorgverzekeringswet (Zvw) werd ingevoerd, was dit bijna 4000 euro. Dit meldt CBS.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

2 feb 2016

Laatst gewijzigd

2 feb 2016

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.