MijnFintool

Nieuws

Kabinetsreactie op het groenboek over financiële retaildiensten

Het groenboek onderzoekt een belangrijk en actueel onderwerp, namelijk hoe de Europese interne markt voor financiële retaildiensten kan worden bevorderd. Gebrek aan concurrentie op de markt voor financiële retaildiensten wordt veroorzaakt door zowel belemmeringen voor grensoverschrijdende activiteiten aan de aanbodkant als overstapdrempels aan de vraagkant.

Download:

Belemmeringen
Het kabinet betwijfelt in hoeverre er daadwerkelijk fiscale en civielrechtelijke belemmeringen zijn om grensoverschrijdend te handelen. In de hypotheekmarkt bijvoorbeeld was het aandeel actieve buitenlandse partijen voor de crisis aanzienlijk. Zelfs civielrechtelijk en fiscale verschillen belemmerden voor die tijd toetreding kennelijk niet. De terugtrekkende beweging na de crisis lijkt dan ook niet zo zeer het gevolg van structurele barrières. Het verdient dan ook aanbeveling per deelmarkt te bezien of er sprake is van structurele belemmeringen en zo ja, welke dat zijn.

Reikwijdte
De reikwijdte van dit groenboek wat betreft producten is overigens vrij groot: verzekeringen, leningen, betalingsverkeer, spaarrekeningen en retailbeleggingen. Door die diversiteit blijft de argumentatie enerzijds op een hoog abstractieniveau hangen wat tot weinig concrete aanknopingspunten leidt. Anderzijds gaat de Commissie op sommige gebieden op zeer specifieke problemen in, waarbij de probleemanalyse nog onvoldoende wordt uitgewerkt. Concrete vervolgstappen die de interne markt een stap verder brengen zullen op deelmarkten moeten worden geïdentificeerd op grond van een adequate probleemanalyse. Daarbij speelt dan ook een rol dat voor verschillende deelmarkten recentelijk veel Europese maatregelen zijn getroffen. Het gaat veelal om jonge regelgeving, soms zelfs vindt implementatie nog plaats. Hierbij kan gedacht worden aan de markt voor hypothecair krediet (Hypothekenrichtlijn), maar ook betalingsverkeer waarbij het implementatietraject van de Betaaldiensterichtlijn 2 (PSD2) nog twee jaar loopt. Het kabinet vindt het verstandig om voordat we overgaan tot nieuwe maatregelen te bezien hoe de nieuwe regels werken. Het is van belang daarbij per deelmarkt te analyseren welke belemmeringen resteren en of deze ongewenst en structureel van aard zijn.

Vergelijkingssites
Gedragseconomisch onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat meer keuze niet noodzakelijkerwijs tot betere keuzes leidt. Vaak leidt teveel keuze tot uitstelgedrag of tot het geheel niet kiezen. Nieuwe technologieën bieden kansen om nieuwe diensten aan te bieden. In het bijzonder vergelijkingssites lijken een belangrijke toegevoegde waarde te hebben om keuzes te faciliteren. Door het vertrouwen in deze vergelijkingssites te bevorderen kan ook de werking van de interne markt mogelijk verbeteren. Hoe dit vertrouwen concreet kan worden bevorderd, is geen eenvoudige vraag. Voorkomen moet worden dat bij regulering van vergelijkingssites de toegevoegde waarde van vergelijkingssites voor consumenten verloren gaat.

 

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

04 feb 2016

Laatst gewijzigd

04 feb 2016

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1