Onderzoek DNB
Hoe schoner de bankbiljetten hoe beter kassapersoneel valse biljetten opmerkt. Voor consumenten is de vuilgraad van bankbiljetten niet van invloed. Zij herkennen niet meer falsificaten wanneer sprake is van een schonere set bankbiljetten.Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandsche Bank en de Duitse Bundesbank onder 261 kassamedewerkers en 250 consumenten. Winkelpersoneel herkent gemiddeld 88% van de falsificaten. Bij de consumenten ligt dat percentage op 79.
Gloednieuwe biljetten
Als de echte biljetten in een testset schoner zijn, neemt bij het kassapersoneel de herkenning van de falsificaten uit die set toe. Dit gaat echter gepaard met het vaker onterecht aanwijzen van echte biljetten als vals; men wordt als het ware argwanender. Overigens werd in het onderzoek de bankbiljetten die gloednieuw zijn veelal als verdacht ervaren.
Download: "Rapport" (pdf, Engelstalig, 59 pagina's)
Een paar seconden is genoeg
Oudere mensen hebben meer moeite met het herkennen van valse biljetten dan jongere mensen, oudere mensen controleren minder echtheidskenmerken. En hoe meer echtheidskenmerken worden bekeken, des te beter is de score op de test.
Het onderzoek bevestigt de aanname van het Eurosysteem dat ‘een paar seconden’ genoeg is om een vals biljet te herkennen. Kassapersoneel heeft gemiddeld aan 5 seconden genoeg, consumenten gebruiken 6,3 seconden om een biljet op echtheid te controleren. Mensen die 10 seconden of meer nodig hadden, behaalden niet betere resultaten dan snellere mensen.
Strenger is niet nodig
De Nederlandsche Bank hanteert de Europese ondergrens bij het sorteren van eurobiljetten en ziet in dit onderzoek geen aanleiding om strenger te zijn dan deze norm. Jaarlijks controleert DNB circa 450 miljoen biljetten op vuilheid en echtheid.
Bron: DNB
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99