MijnFintool

Nieuws

Geen vervanger mantelzorgcompliment in Successiewet

Staatssecretaris Wiebes acht het niet wenselijk om in plaats van bij het mantelzorgcompliment aan te sluiten bij de gemeentelijke blijk van waardering. Het Mantelzorgcompliment werd voorheen door de Sociale Verzekeringsbank uitgegeven. Sinds 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het waarderen van mantelzorg. De zorgvrager (de persoon die vraagt om zorg) kan nu bij zijn gemeente een 'blijk van waardering' voor zijn mantelzorger(s) aanvragen.

Wiebes merkt in de eerste plaats op dat de aan het mantelzorgcompliment gerelateerde regeling die in 2010 in de Successiewet 1956 is opgenomen, gekoppeld was aan de toen geldende Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Op grond van die wet kon de Sociale Verzekeringsbank (SVB) slechts aan maximaal één mantelzorger per hulpbehoevende een mantelzorgcompliment verstrekken.

Gemeentelijke waardering
Vorig jaar is de Wmo 2015 in werking getreden waarin onder meer de waardering van mantelzorgers is gedecentraliseerd naar gemeenten. De Wmo 2015 laat gemeenten vrij hoe zij de ondersteuning en waardering van mantelzorgers vormgeven. Dit betekent dat gemeenten onder meer vrij zijn om te bepalen wie als mantelzorger kwalificeert, hoeveel mantelzorgers per cliënt een blijk van waardering kunnen krijgen en in welke vorm de blijk van waardering tot uitdrukking wordt gebracht, bijvoorbeeld via een geldbedrag, een bioscoopbon of een bloemetje.

Meerdere mantelzorgers
De Wmo 2015 laat gemeenten ook vrij hoe zij mantelzorgers registreren en administreren. De mogelijkheid die gemeenten hebben om aan meer dan één mantelzorger per cliënt een blijk van waardering te verstrekken zou, in geval van koppeling van de Successiewet 1956 aan deze gemeentelijke blijk van waardering, betekenen, dat aanzienlijk grotere aantallen mensen voor de partnervrijstelling in de Successiewet 1956 in aanmerking zouden komen. Daarnaast is inherent aan de decentralisatie van de taak om mantelzorgers te waarderen naar gemeenten, dat er verschillende werkwijzen ontstaan met betrekking tot het vaststellen wie voor een waardering in aanmerking komt en in welke vorm die waardering wordt geboden.

Vrijsteling SW
Een vrijstelling in de Successiewet 1956 betreft een landelijke generieke regeling die aan de hand van eenduidige, gelijkluidende criteria moet kunnen worden toegepast. Een gemeentelijke maatwerkregeling met autonome beleidsvrijheid leent zich daarom per definitie niet als basis voor een vrijstelling in een generieke landelijke regeling die de Successiewet 1956 is. Voor mij zijn dit de belangrijkste redenen waarom het geen optie is om als alternatief voor de vervallen regeling in de Successiewet 1956 die gekoppeld was aan het mantelzorgcompliment aansluiting te zoeken bij de gemeentelijke blijk van waardering.

Download: "Kamerbrief" (pdf, 6 pagina's)

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

23 feb 2016

Laatst gewijzigd

23 feb 2016

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1