Download: "Rapport" (pdf, 227 pagina's)
Link: Meldpunt FIU
WWFT mogelijk onvoldoende nageleefd
Dat slechts een beperkt deel van de instellingen melding maakt van OT's en dat bovendien de toezichthouders veel omissies dan wel overtredingen constateren bij de instellingen die zij onderzoeken, kan er op wijzen dat de verplichtingen van de WWFT niet overal voldoende worden nageleefd.
FIU-Nederland
In het kader van de WWFT zijn financiële instellingen en niet-financiële beroepsgroepen verplicht ongebruikelijke transacties (OT's) te melden bij de FIU-Nederland. Deze heeft tot taak OT's te analyseren en daaruit verdachte transacties (VT's) te selecteren. Hiervoor kunnen verschillende aanleidingen zijn zoals een match met subjecten in politieonderzoek of met data van het OM of onderzoek van de FIU-Nederland zelf. De VT's geeft zij door aan politie, opsporingsdiensten en OM opdat deze beter in staat zijn verdachten strafrechtelijk te vervolgen. Ook levert de FIU-Nederland informatie op basis van specifieke verzoeken van politie en opsporingsdiensten. Daarnaast oefent de FIU-Nederland nog andere taken uit, zoals het geven van voorlichting aan meldplichtige instellingen, het uitvoeren van eigen onderzoek naar transactiepatronen en het leveren van informatie aan andere handhavingsinstanties en buitenlandse FIU's.
De laatste jaren ontvangt de FIU-Nederland per jaar zo'n 200.000 OT meldingen. Vanaf 2011 worden per jaar zo'n 23.000 OT's verdacht verklaard.
Wat is witwassen
In de economische benadering wordt het proces beschreven van de wijze waarop geld met criminele oorsprong weer in het legale geldcircuit wordt teruggebracht en in economische zin wordt aangewend en wel op zo'n wijze dat de oorsprong van het geld wordt verhuld.
In juridische zin worden in de artikelen 420bis, ter en quater van het wetboek van strafrecht de omstandigheden beschreven wanneer iemand zich schuldig maakt aan witwassen.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99