MijnFintool

Nieuws

Schadeclaims vakantiedagen

Vóór 1 januari 2012 was in het Burgerlijk Wetboek geregeld dat een zieke werknemer alleen vakantiedagen opbouwde gedurende de laatste zes maanden van ziekte. Als een werknemer na langdurig ziek te zijn geweest werd ontslagen, dan kreeg hij voor de ziekteperiode alleen vakantiedagen uitbetaald over de laatste zes maanden van zijn ziekte.

Het Europees Hof van Justitie heeft echter in 2009 geoordeeld dat beperkte opbouw van vakantiedagen bij ziekte in strijd is met de Europese ‘Arbeidstijdenrichtlijn’.* Naar aanleiding van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie is de wetgeving per 1 januari 2012 aangepast en bouwen werknemers die ziek zijn ook over de hele ziekteperiode hun vakantiedagen op. Deze wetswijziging heeft echter uitsluitend betrekking op vakantiedagen opgebouwd na 1 januari 2012.

De Hoge Raad heeft op 18 september 2015 geoordeeld dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de schade die werknemers hebben geleden (als gevolg van de wetgeving zoals deze gold vóór 1 januari 2012), doordat zij bij ontslag na langdurige ziekte te weinig vakantiedagen uitbetaald hebben gekregen. Bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn ongeveer 1.300 schadeclaims ingediend. De claims worden op volgorde van de datum van ontvangst van de claim in behandeling genomen door het Agentschap SZW. Nieuwe claims kunnen nog tot 23 november 2016 ingediend worden bij het Agentschap SZW.

Komt u in aanmerking voor de schadevergoeding?

U kunt in aanmerking komen voor een schadevergoeding wanneer u voldoet aan de volgende criteria:

  • U bent tussen 23 november 1996 en 1 januari 2012 meer dan een half jaar ziek geweest;
  • en uw arbeidsovereenkomst is geëindigd voor of op 23 november 2016;
  • en bij einde van uw arbeidsovereenkomst heeft geen volledige uitbetaling plaatsgevonden van de vakantiedagen waar u – volgens de Europese richtlijn - recht op zou hebben gehad. Let op: bij sommige werkgevers bouwden werknemers bij ziekte op basis van hun CAO wel het volledige aantal vakantiedagen op. Dit was onder andere het geval in de sectoren Jeugdzorg en Sociale Verzekeringsbank in 2010 en 2011. In die gevallen bestaat geen recht op schadevergoeding.

Gelet op de uitspraken van de Hoge Raad hanteren het Agentschap SZW de volgende termijnen voor verjaring: de uiterste datum waarop een claim kan worden ingediend, is 23 november 2016. Sommige claims moeten echter eerder zijn ingediend:

  • Bij een einde van de arbeidsovereenkomst voor of op 20 januari 2009, is de claim uiterlijk op 20 januari 2014 ingediend.
  • Bij een einde van de arbeidsovereenkomst na 20 januari 2009, is de claim uiterlijk 5 jaar na de datum van beëindiging ingediend (waarbij 23 november 2016 de uiterste datum is voor het indienen van de claim).

 

Bron: Agentschap SZW

Vragen over uw claim of een claim indienen?
Indien u vragen heeft over uw ingediende claim, of u een claim wilt indienen, dan kunt u contact opnemen met het Agentschap SZW via de digitale postbus RVC@agentschapszw.nl, via het postadres postbus 93249 2509 AE Den Haag, of via telefoonnummer 070-315 2360.

Let op: stuur vertrouwelijke (persoons)gegevens per post. Dit is veiliger dan email.

Modules & dossiers

Opvoerdatum

24 feb 2016

Laatst gewijzigd

24 feb 2016

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1