MijnFintool

Nieuws

Herziening van de Wft

Minister J.R.V.A. Dijsselbloem heeft de Tweede Kamer geïnformeerd hoe hij wil onderzoeken of, en zo ja, hoe, regelgeving voor financiële markten toegankelijker en toekomstbestendiger kan worden gemaakt.

De Afdeling advisering van de Raad van State gaf eerder aan dat de toegankelijkheid en overzichtelijkheid van de Wft in toenemende mate onder druk staat door ontwikkelingen op het terrein van het financieel recht sinds de totstandkoming van de Wft. Tegen die achtergrond is er volgens de Raad “aanleiding om de opzet van de Wft tegen het licht te houden en nader te bezien op welke wijze de Nederlandse financiële toezichtwetgeving het beste kan worden opgezet om deze beter toegesneden te laten zijn op de voorliggende Europese regels en de ontwikkeling daarvan. Daarbij zou de toegankelijkheid van de wetgeving voorop moeten staan.”

Doel en reikwijdte verkenning
De centrale vraag van de verkenning is hoe de regelgeving voor de financiële markten toegankelijker en toekomstbestendiger kan worden gemaakt. Hierbij gaat het om de mate waarin de gebruiker goede toegang heeft tot relevante regels en een goed inzicht kan verkrijgen in de inhoud en reikwijdte van deze regels. Tevens zal worden onderzocht in hoeverre het stelsel van financiële regelgeving zich kan aanpassen aan nieuwe (Europese) ontwikkelingen op het gebied van de regulering van de financiële markten en op welke wijze rekening kan worden gehouden met financiële innovaties (FinTech) en andere toekomstige ontwikkelingen. Daarbij zal de aandacht primair gericht zijn op de inrichting en vormgeving van de financiële regelgeving. De inrichting van het toezicht staat als zodanig niet ter discussie en er zal terughoudend worden omgegaan met beleidsmatige aanpassingen.

Inrichting van het proces
Het doel van de verkenning is om in een contourennota de ondervonden problemen met de huidige Wft te schetsen en conclusies te trekken over een herziening aan de hand van een weging van de voor- en nadelen van de mogelijke oplossingsrichtingen. Om een goed inzicht te verkrijgen in de problematiek rond de Wft en te zorgen voor draagvlak voor de besluitvorming over de opportuniteit van een herziening en de daarbij te nemen keuzes, vinden gesprekken plaats met vertegenwoordigers van de financiële sector, de toezichthouders, de rechtspraktijk, de wetenschap en andere belanghebbenden zoals consumentenorganisaties. Aan de hand van de uitkomsten van deze gesprekken en literatuuronderzoek zal de inventarisatie en analyse van problemen en mogelijke oplossingsrichtingen plaatsvinden.

Consultatie
De voorlopige bevindingen ten aanzien van problemen en oplossingsrichtingen zullen, mede aan de hand van nadere concrete vragen, openbaar worden geconsulteerd (1e consultatie). Ter voorbereiding van de besluitvorming over een eventuele herziening en de eindconclusies en uitgangspunten van zo’n herziening zal een contourennota worden opgesteld. Bovendien zal ook het ontwerp van de contourennota openbaar worden geconsulteerd (2e consultatie).

Contourennota
De verwachting is dat de contourennota in definitieve vorm in de zomer van 2017 kan worden aangeboden aan beide Kamers der Staten-Generaal. Indien wordt geconcludeerd dat een herziening van de regelgeving voor de financiële markten opportuun is, zullen de uitgangspunten van een aangepaste inrichting en vormgeving van de financiële regelgeving worden geformuleerd en zal het traject tot herziening worden beschreven.

Download: "Kamerbrief" (Word, 3 pagina's)

 

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

08 apr 2016

Laatst gewijzigd

10 jun 2016

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1