MijnFintool

Nieuws

AFM rapport: Kwaliteit Beleggingsdienstverlening 2015

Regelmatig onderzoekt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de kwaliteit van de dienstverlening bij beleggingsondernemingen. Bij de grootbanken, private banks en zelfstandige beleggingsondernemingen wordt gekeken naar de mate waarin zij hun klant kennen zodat zij ze kunnen voorzien van passend advies of goed beheer. Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat de kwaliteit in 2015 een krappe voldoende oplevert. In het rapport zijn tevens diverse praktische tips opgenomen.

Download: "AFM rapport" (pdf, 23 pagina's)

Slechtere inventarisatie leidt tot minder goed advies
In totaal zijn 20 beleggingsondernemingen onderzocht waarbij 88 klantdossiers zijn bekeken. Per dossier heeft de AFM gekeken of de beleggingsonderneming de klantgegevens op orde heeft. Om de klant goed van dienst te kunnen zijn, moet de onderneming immers weten wie de klant is en wat hij wil. Met welk doel wil de klant beleggen, heeft hij voldoende draagkracht, kennis en ervaring en welk risico is hij bereid te nemen? Gemiddeld scoren de beleggingsondernemingen een 3 (op een schaal van 1 tot 5) voor het inventariseren van de klantgegevens. Dat is weliswaar hoger dan in de voorgaande jaren, maar nog niet op het door de AFM beoogde niveau (4).

Praktische tips en voorbeelden
In het rapport worden diverse praktijkvoorbeelden gegeven om de inventarisatie te verbeteren.

Risicobereidheid
1. Vraag, indien gebruik wordt gemaakt van ondersteunende software, expliciet naar de voor de cliënt maximaal aanvaardbare korte- en langetermijnrisico’s.
2. Geef het neerwaarts risico in enig jaar niet alleen weer in een percentage, maar ook in een absoluut getal

Doelstelling
3. Geef context bij een specifieke doelstelling
4. Breng onderscheid aan tussen een statische en een doorlopende beleggingshorizon

Financiële positie
5. Breng de omvang van het spaargeld van de cliënt in kaart
6. Breng de hoogte van de pensioenaanspraken in kaart

Voorbeelden van de cliëntinventarisatie die geen verband houden met een specifiek element
7. Leg het op basis van de ingewonnen informatie opgestelde beeld van de cliënt aan hem voor
8. Actualiseer de cliëntinformatie regelmatig en weeg de nieuwe informatie ook mee in het bepalen van het passende risicoprofiel voor de cliënt
9. Durf de cliënt in zijn eigen belang tegen te spreken

Praktijkvoorbeelden passendheid beleggingsportefeuille
10. Hanteer de draagkracht en risicobereidheid van de cliënt elk afzonderlijk als maximum bij het bepalen van het passende risicoprofiel
11. Middel niet alle antwoorden op een vragenlijst met puntentelling
12. Koppel het voor de cliënt acceptabele jaarlijks neerwaartse risico aan het berekende jaarlijks neerwaartse risico dat hoort bij de geadviseerde modelportefeuille
13. Hanteer een minimale beleggingshorizon per risicoprofiel

Bron: AFM

=======================

Reactie NVB
De Nederlandse Vereniging van Banken vindt het echter een gemiste kans dat dit rapport is gebaseerd op dossiers die al in het begin van 2015 zijn opgevraagd en waarover de AFM deels ook al eerder heeft gerapporteerd in haar ‘Klantbelang Dashboard’ uit september vorig jaar. Daarmee schetst het rapport de situatie zoals die meer een jaar geleden gold en worden de verdere verbeteringen die banken sindsdien hebben ingevoerd niet meegenomen.

Bron: NVB

Modules & dossiers

Opvoerdatum

12 apr 2016

Laatst gewijzigd

14 apr 2016

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1