MijnFintool

Nieuws

Kamerbrief loondoorbetaling bij ziekte en afschaffen minimumjeugdloon (vanaf 21 jaar)

Het minimumjeugdloon wordt in stappen afgeschaft vanaf 21 jaar. Jongeren gaan een volwaardig salaris ontvangen. Ook heeft het kabinet met coalitiepartners en sociale partners overeenstemming bereikt over aanpassingen van de Wet werk en zekerheid (Wwz). Het totale pakket met arbeidsmarktmaatregelen is naar de Tweede Kamer verzonden.

Minimumloon
De komende jaren gaat het minimumjeugdloon in stappen omhoog, zodat jongeren van 21 het minimumloon (WML) gaan verdienen.

Het loon van jongeren van 18, 19 en 20 zal meestijgen om het risico te beperken dat de verschillende leeftijden een rol gaan spelen bij het aannemen van mensen. Om baanverlies te voorkomen, neemt het kabinet compenserende maatregelen. Daarnaast wordt de stukloonbepaling gewijzigd. Betaling op basis van stukloon blijft mogelijk, maar werknemers gaan tenminste WML verdienen.

Seizoensgebonden werk
Werkgevers en werknemers krijgen de mogelijkheid om voor seizoensgebonden werk bij cao een uitzondering op de Wwz te maken. In de wet is vastgelegd dat werknemers na een opeenvolging van drie contracten (met een tussenpoos van ten hoogste zes maanden) een vast contract moeten krijgen. Voor werknemers die vanwege natuurlijke of klimatologische omstandigheden maximaal negen maanden per jaar aan het werk kunnen, mag de tussenpoos in deze ketenbepaling bij  cao op ten hoogste drie maanden worden gesteld in plaats van de wettelijke zes.

Transitievergoeding
Werknemers die langdurig ziek zijn, houden recht op een transitievergoeding maar hun werkgever wordt gecompenseerd uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Hier zal een verhoging van de (uniforme) premie tegenover staan.

Loondoorbetaling bij ziekte (pdf, 3 pagina's)

Tweede spoortraject
Het wel of niet en het moment van inzetten van een tweede spoortraject wordt de keuze van werkgever en werknemer op basis van advies van de bedrijfsarts en leggen zij vast in een plan van aanpak. UWV toetst vervolgens of het re-integratietraject conform plan van aanpak is verlopen. Het wel of niet, het te laat of te vroeg inzetten van een tweede spoortraject zal hierdoor niet langer kunnen leiden tot een loonsanctie van UWV.

Vervroegde IVA keuring
"Op dit moment kan een werknemer na 3 weken ziekte een vervroegde IVA-uitkering aanvragen, indien duidelijk is dat hij in de toekomst niet meer kan werken. Deze vervroegde aanvraag wordt begeleid door een verklaring van de bedrijfsarts over de medische situatie. Indien de IVA-uitkering wordt toegekend, wordt deze door de werkgever verrekend met de loondoorbetaling (op zijn vroegst vanaf 13 weken na de eerste ziektedag). Werkgevers zouden ook graag de mogelijkheid hebben om een vervroegde IVA-uitkering voor hun duurzaam en volledig zieke werknemers aan te vragen. Enerzijds vanwege de financiële lastenverlichting en anderzijds om onnodige inzet van re-integratieactiviteiten te voorkomen.
Ik zal daarom ook de werkgever, onder voorwaarden, de mogelijkheid geven een vervroegde IVA-uitkering voor zijn zieke werknemer aan te vragen."

Verzuimverzekeringen
"Verzekeraars hebben nu grofweg twee mogelijkheden om een premie te berekenen voor een schadeverzekering. Bij de eerste methode maakt een verzekeraar een schatting van het toekomstige risico en baseert daar zijn premie op. Hierbij worden factoren als de samenstelling van het personeelsbestand en de sector betrokken. Wanneer een verzekeraar bij zijn premieberekening gebruik maakt van deze ‘forward looking’ premiestelling ontstaat een voor de verzekerde werkgever stabiele premie.

Bij de tweede methode kijkt de verzekeraar terug naar het schadeverloop van de voorgaande periode. Hierbij kunnen meer fluctuaties in de premie ontstaan. Wanneer de werkgever immers jarenlang niet geconfronteerd wordt met een langdurige ziekte daalt de premie. Wanneer hij op een gegeven moment te maken krijgt met een langdurige zieke werknemer kan dat betekenen dat zijn premie aanzienlijk stijgt.

De meeste verzekeraars zijn de afgelopen jaren overgestapt naar ‘forward looking’ premiestelling met een meer stabiele premie als gevolg. Ik vind dit een goede ontwikkeling. Ik vind het wenselijk dat ook andere verzekeraars gebruik maken van deze premiemethodiek dan wel transparant zijn over de wijze van premiestelling, zodat onverwachte premieschokken voor werkgevers worden voorkomen. Ik zal hierover met verzekeraars in gesprek gaan."

Downloads:

 

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

21 apr 2016

Laatst gewijzigd

21 apr 2016

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1