MijnFintool

Nieuws

Toelichting berekening schadeclaims vakantiedagen

Deze toelichting beschrijft de wijze waarop de Staat de verzoeken tot schadevergoedingen beoordeelt in de zaken waarin de Staat aansprakelijk is gesteld voor de gemiste opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte. Voor het behandelen van deze verzoeken en het berekenen van de omvang van de schade hanteert de Staat een uniforme methode (voor iedereen hetzelfde). Deze uniforme methode houdt rekening met uw individuele situatie (o.a. uw brutosalaris) maar is op een aantal punten ook vereenvoudigd om de uitvoeringslast en het aantal door u aan te leveren bewijsstukken te verminderen.

Hoewel deze toelichting met zorg is opgesteld, kunnen er geen rechten aan worden ontleend.

Aansprakelijkheid van de Staat
De Hoge Raad heeft in september 2015 geoordeeld dat de Staat aansprakelijk is voor de schade die werknemers hebben geleden (als gevolg van de wetgeving zoals deze gold vóór 1 januari 2012), doordat zij bij ontslag na langdurige ziekte te weinig vakantiedagen uitbetaald hebben gekregen. Bij het ministerie zijn ongeveer 1300 schadeclaims ingediend door werknemers die na langdurige ziekte zijn ontslagen. Deze verzoeken tot schadevergoeding zijn nu in behandeling  genomen door het Agentschap SZW.

Klik hier voor veelgestelde vragen.

Kom ik in aanmerking voor een schadevergoeding?
U kunt in aanmerking komen voor een schadevergoeding als u voldoet aan de volgende criteria:

  • U bent tussen 23 november 1996 en 1 januari 2012 meer dan een half jaar ziek geweest terwijl u in loondienst was;
  • én uw arbeidsovereenkomst is geëindigd voor of op 23 november 2016;
  • én bij het einde van uw arbeidsovereenkomst heeft u geen verrekening of (volledige) uitbetaling ontvangen van de vakantiedagen die u had moeten opbouwen tijdens uw ziekte. Dit laatste punt ziet (logischerwijs) niet op de uitbetaling van de vakantiedagen die opgebouwd zijn tijdens de laatste 6 maanden van de ziekteperiode.[2] Over deze laatste zes maanden van de ziekteperiode was uw werkgever immers ook al voordat de wetgeving werd gewijzigd, verplicht om uw misgelopen vakantiedagen uit te betalen.

Verder hanteren we de volgende termijnen voor verjaring van uw claim: de uiterste datum waarop uw verzoek tot schadevergoeding kan worden ingediend is 23 november 2016. Sommige claims moeten echter eerder zijn ingediend:

  • Bij een einde van de arbeidsovereenkomst voor of op 20 januari 2009, moet uw verzoek uiterlijk op 20 januari 2014 zijn ingediend.
  • Bij een einde van de arbeidsovereenkomst na 20 januari 2009, moet uw verzoek uiterlijk 5 jaar na de datum waarop uw arbeidsovereenkomst is geëindigd zijn ingediend (waarbij 23 november 2016 de uiterste datum is voor het indienen van uw verzoek).

Als uw claim na de verjaringsdatum is ingediend, zal deze worden afgewezen en ontvangt u dus geen schadevergoeding.

Waaruit bestaat de schadevergoeding?

  • Een vergoeding per misgelopen vakantiedag;
  • Wettelijke rente over de vergoeding per misgelopen vakantiedag. Deze wordt berekend vanaf de dag dat uw dienstverband is geëindigd tot 30 dagen nadat het Agentschap SZW het ‘schikkingsvoorstel’ aan u heeft verstuurd (dit is de vermoedelijke dag van uitbetaling);
  • Een standaardvergoeding voor buitengerechtelijke kosten van 250 euro (kosten die u mogelijk heeft gemaakt om uw verzoek in te dienen).

Hoe wordt het aantal misgelopen vakantiedagen berekend?

  • Alleen de misgelopen wettelijke vakantiedagen (4 werkweken per jaar) komen in aanmerking voor vergoeding. De misgelopen bovenwettelijke (extra) vakantiedagen (bijvoorbeeld op basis van de CAO) komen niet in aanmerking voor vergoeding.
  • De misgelopen vakantiedagen worden berekend over de periode van de eerste ziektedag tot 6 maanden voor het einde van de ziekteperiode. Als uw dienstverband tijdens uw ziekte geëindigd is, dan worden de vakantiedagen berekend over de periode van de eerste ziektedag tot 6 maanden voor het einde van de loondoorbetaling.
  • De vakantiedagen worden berekend alsof u de gehele ziekteperiode 100% arbeidsongeschikt was.

Hoe wordt de vergoeding per misgelopen vakantiedag berekend?
De berekening wordt gebaseerd op uw bruto maandloon. Per misgelopen vakantieuur ontvangt u:

  • het bruto uurloon (berekend op basis van het bruto maandsalaris) op de datum van einde van het dienstverband;
  • 8% vakantietoeslag;
  • een vergoeding voor de werkgeversbijdrage pensioenpremie.

Hoe wordt de vergoeding voor de werkgeversbijdrage pensioenpremie berekend?
Hiervoor wordt de volgende berekening gebruikt:

Vergoeding werkgeversbijdrage pensioenpremie = A*B

A: (het bruto uurloon + 8% vakantietoeslag) vermenigvuldigd met het aantal misgelopen vakantieuren;
B: het percentage voor het werkgeversdeel pensioenpremie dat het ABP, rekening houdend met de franchise, hanteerde in het jaar van einde dienstverband (hierin zitten premie OP/NP[1], voor VPL[2] (inclusief oude VUT) en AO[3]).

Moet ik de ontvangen schadevergoeding opgeven bij de Belastingdienst?
De Belastingdienst heeft aangegeven de schadevergoeding niet als loon aan te merken. Dit betekent dat bij de belastingaangifte de schadevergoeding niet in box 1 (inkomen uit werk en woning) hoeft te worden opgenomen. Dit is dus anders dan in het geval dat uw werkgever bij het einde dienstverband de vakantiedagen uitbetaalt. Dan valt de uitbetaling van de vakantiedagen wel in box 1 en is hierover inkomstenbelasting verschuldigd.

 

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

25 apr 2016

Laatst gewijzigd

31 mei 2016

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1