Met een ontheffing mogen adviseurs tijdelijk zonder diploma adviseren. Een ontheffing kan alleen worden verkregen als een adviseur werkzaam is bij een vergunninghouder en er sprake is van schrijnende omstandigheden zoals ernstige en langdurige ziekte.
Bij de beoordeling van het ontheffingsverzoek kijkt de AFM naar de 2 wettelijke voorwaarden die de AFM in het ontheffingsbeleid nader heeft uitgewerkt. De onderneming moet aantonen dat er redelijkerwijs niet kan worden voldaan aan de diplomaplicht en dat de doelstellingen van de diplomaplicht op een andere wijze bereikt worden. De doelstellingen zijn in dit kader een level playing field en vakbekwame adviseurs die de consument goed kunnen adviseren.
Voorwaarden
Bij het toetsen van de 2 voorwaarden waar de vergunninghouder (aanvrager) aan moet voldoen, vindt een afweging plaats van de belangen van de adviseur, de onderneming en de klant. Denk bij deze belangen bijvoorbeeld aan de continuïteit van de onderneming en het recht van de klant op een passend advies.
Diplomaplicht na 1 januari 2017
De behandeltermijn van een ontheffingsverzoek is maximaal 13 weken. Deze termijn begint te lopen als alle voor de beoordeling benodigde informatie bij het verzoek door de AFM is ontvangen. Het indienen van een ontheffingsverzoek heeft geen opschortende werking. Dit betekent dat iemand die op 1 januari 2017 niet aan de diplomaplicht voldoet, geen advieswerkzaamheden meer mag verrichten. Daarnaast is het zo dat na 1 januari 2017 geen PEplus-examens meer worden aangeboden. Daarom moet iedereen die een ontheffing krijgt, óf het initiële examen halen, óf een Erkenning van Verworven Competenties (EVC)-procedure volgen. Houdt hier rekening mee bij (de timing van) uw aanvraag.
Bron: AFM
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99