MijnFintool

Nieuws

Aantal flexwerkers blijft groeien

De instroom in flexibele dienstverbanden blijft onverminderd groter dan de uitstroom, waardoor het totaal aantal mensen met een flexibele arbeidsrelatie blijft groeien. In het eerste kwartaal van 2016 hadden ruim 1,7 miljoen mensen een flexibel dienstverband, dat was een kwart van alle werknemers. Twee jaar eerder waren dat er nog ruim 1,6 miljoen. In alle leeftijdsgroepen neemt het aantal mensen met een flexibele arbeidsrelatie toe. De toename is het sterkst bij jongeren, meldt CBS.

Flexwerker houdt vaker werk
Werknemers met een flexibel dienstverband blijven vaker aan het werk dan twee jaar geleden. Het deel dat na drie maanden werkloos wordt, was in het eerste kwartaal van 2014 nog ruim 5 procent. Nu is dat minder dan 4 procent.

In 2014, het jaar waarin de werkloosheid begon af te nemen, was bijna 77 procent van de flexwerkers na drie maanden nog steeds aan het werk in een flexibel dienstverband. In het eerste kwartaal van 2016 was dat bijna 78 procent. Ook het percentage doorstromers van een flexibel naar een vast dienstverband groeide, van ruim 11 naar ruim 12 procent.
Tussen 2008 en 2012 nam de doorstroom van flexibele schil naar een vast dienstverband juist af, zoals CBS eerder rapporteerde.

Doorstroom naar vast dienstverband minder bij jongeren
Vooral onder 25-plussers stroomden flexwerkers vaker door naar een vast dienstverband. Tegelijkertijd daalde in deze groep het percentage dat na drie maanden nog steeds een flexibel dienstverband had.
Bij jongeren werd de doorstroom naar een vaste baan juist iets minder. Het percentage dat flexibel bleef werken nam in deze groep toe. Voor alle leeftijden geldt dat een kleiner deel vanuit een flexibel dienstverband werkloos wordt in vergelijking met 2014.

1 op de 5 flexwerkers heeft voorkeur voor flexibel werk
Bijna 17 procent van de werknemers van 25 jaar of ouder had in 2015 een flexibele arbeidsrelatie. Voor de meesten van hen is dat uit noodzaak: zij zijn nieuw bij hun huidige werkgever of hebben geen vaste baan kunnen vinden. Bijna 20 procent van alle flexwerkers geeft aan behoefte te hebben aan flexibiliteit of zegt geen behoefte te hebben aan zekerheid. Vergeleken met andere werknemers is deze groep vaker tevreden met hun werk en melden ze minder vaak burn-outklachten. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2015 van TNO en CBS en de Enquête Beroepsbevolking (EBB) van CBS.

Behoefte aan flexwerk met name onder parttimers
Flexwerken uit behoefte komt vooral voor onder oproep- en invalkrachten. Dit zijn werknemers die geen vaste uren werken; zij werken ook veelal in deeltijd. Van alle flexibele werknemers met een kleine parttime baan (werkweek van minder dan 20 uur) geeft ruim 40 procent aan behoefte te hebben aan een flexibel contract. Van de flexwerkers met een fulltime werkweek is dat 7 procent.

Van de werknemers met een flexibele aanstelling hebben mannen vaker behoefte aan flexibel werk dan vrouwen: 22 tegenover 15 procent. Daarnaast geven oudere werknemers vaker aan flexibel werk te wensen. Onder 55- tot 65-jarigen geeft 29 procent van de flexwerkers aan flexibel te werken omdat men dat wil, terwijl dit voor 87 procent van de flexwerkers boven de 65 jaar het geval is.

Bron: CBS

Modules & dossiers

Opvoerdatum

17 mei 2016

Laatst gewijzigd

17 mei 2016

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1