Woningbouwcorporaties richten zich weer op hun kerntaak: het bouwen en beheren van woningen voor lagere inkomens. Dit voorkomt dat zij in avonturen stappen waarvan de verliezen ten koste gaan van de huurders. Het toezicht is versterkt en huurders kregen meer zeggenschap over wat er aan woningen nodig is in de gemeente. Voor beleggers is het aantrekkelijker geworden om te investeren in de veelgevraagde huurwoningen in het middenhuursegment.
Woningmarkt herstelt verder
Het kabinet heeft veranderingen doorgevoerd op de woningmarkt. Mede daardoor herstelde het vertrouwen op de woningmarkt verder. Het herstel zet sterk door in alle regio’s en bij alle woningtypes. Er werden in 2015 bijna net zoveel huizen verkocht als voor de crisis. Ook de huizenprijzen stegen. Dit zorgt voor lagere restschulden.
Verhuisregeling blijft maximaal 3 jaar
De hypotheekrente van een nieuwe hypotheek blijft maximaal 3 jaar [redactie Fintool: lees 'lopende + 3 jaar'] fiscaal aftrekbaar als de oude woning nog niet verkocht is. De regeling die dit mogelijk maakt (verhuisregeling) werd blijvend verruimd.
Corporaties terug naar kerntaak
In 2015 ging de nieuwe Woningwet in. De corporaties moeten zich weer richten op hun belangrijkste taak. Dat is woningen bouwen en beheren voor lagere inkomens.
Daarnaast is het toezicht op woningcorporaties versterkt met de Autoriteit Woningcorporaties. Gemeenten en huurders krijgen meer zeggenschap over wat er lokaal nodig en mogelijk is aan woningbouw. Doordat woningcorporaties nu een duidelijk begrensde taak hebben, is het voor beleggers interessanter om te investeren in woningen in het middenhuursegment. Daar is veel vraag naar.
De goedkoopste woningen voor de laagste inkomens
Corporaties moeten meer rekening houden met de betaalbaarheid van een woning. Heeft de nieuwe huurder recht op huurtoeslag? Dan moet de huurprijs van de woning onder de aftoppingsgrens liggen. De aftoppingsgrens is het deel van de huurprijs waarboven de overheid meestal geen huurtoeslag meer geeft.
Leningen en subsidies voor energiebesparing
Het is in 2015 makkelijker geworden om een lening te krijgen uit het Nationaal Energiebespaarfonds voor energiebesparende maatregelen. Ook ging de rente omlaag. Bijna 1.900 particuliere huiseigenaren kregen een lening. In totaal ging het om €22 miljoen. Sinds juni 2015 kunnen ook verenigingen van eigenaren bij het fonds terecht.
Voor het energiezuiniger maken van huurwoningen gaf de overheid tot en met 2015 ruim €30 miljoen subsidie.
Energielabel voor eigenaren
Begin 2015 kregen alle particuliere huiseigenaren een voorlopig energielabel voor hun huis. Dit label maakt duidelijk hoe zuinig een huis met energie is. En wat er nog aan te verbeteren is. Eigenaren moeten een definitief energielabel hebben als zij hun huis verkopen of verhuren.
Woningmarkt
Ook de woningmarkt trok weer aan. In 2015 werden 178 duizend huizen verkocht, dat is een groei van zestien procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee lag het aantal verkopen in de buurt van het niveau van voor de crisis.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99