Download: "Staat van Toezicht 2015" (pdf, 70 pagina's)
Lagere rentemarge banken
Voor wat de banken betreft zal de lage rente op termijn een belangrijke drukkende factor kunnen worden voor de rentemarge, de belangrijkste inkomstenbron van banken. Om de daling van de rentemarge het hoofd te bieden, kunnen banken proberen de financieringskosten te verlagen, maar vooralsnog lijkt het niet waarschijnlijk dat banken bijvoorbeeld negatieve rentes zullen rekenen aan sparende consumenten. Het op peil houden van de rentemarge hangt verder samen met onzekere factoren zoals de mate van concurrentie, de vraag naar nieuwe leningen en de keuze voor behoud van marktaandeel versus winstgevendheid, factoren waarmee de banken rekening dienen te houden bij de beoordeling van hun bedrijfsmodel.
Inzet voor een realistischer UFR verzekeraars
Verzekeraars staan al langere tijd onder druk van de lage rente, onder meer omdat de eerdere toezeggingen in vooral de levenssector bij een lagere rente tot een steeds hogere waarde van de toekomstige verplichtingen leiden en daarmee de solvabiliteitsratio’s aanhoudend onder druk zetten. De invoering begin dit jaar van het nieuwe toezichtkader Solvency II zorgt voor een betere weerspiegeling van de ontwikkelingen op de financiële markten in de cijfers van de verzekeraars. Maar door de aanhoudend lage rente op de financiële markten is de in Solvency II gebruikte rente waarmee verplichtingen worden verdisconteerd niet langer realistisch. Dat komt in belangrijke mate door de zogenoemde Ultimate Forward Rate (UFR), die momenteel onvoldoende rekening houdt met marktomstandigheden als een lage rente.
DNB zet zich dan ook in Europees verband in voor een aanpassing van de bepaling van de UFR volgens een methode die beter rekening houdt met de economische realiteit. Specifiek betekent dit dat DNB de Nederlandse UFR-methode voor pensioenfondsen de meest geschikte methode vindt. Deze methode is in 2013 door de Commissie UFR geadviseerd als meest realistische methode om de rekenrente vast te stellen en is door het kabinet omarmd voor pensioenfondsen.
Bron: DNB
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99