MijnFintool

Nieuws

Aanvullende informatie wetsvoorstel verbeterde premieregeling

Staatssecretaris Klijnsma heeft in een Kamerbrief aan de Tweede Kamer een uitgebreide toelichting gegeven over het wetsvoorstel verbeterde premieregeling.

Download "Kamerbrief aanvullende informatie wetsvoorstel verbeterde premieregeling" (pdf, 9 pagina's)

Communicatie
De keuze tussen een vast of een variabel pensioen kan belangrijke gevolgen hebben voor het pensioeninkomen. Deze keuze vergt daarom een zorgvuldige afweging op basis van evenwichtige informatie, die niet alleen de mogelijke voordelen, maar ook de risico’s laat zien. Om een weloverwogen keuze mogelijk te maken regelt het wetsvoorstel verbeterde premieregeling een aantal nieuwe informatieverplichtingen voor pensioenuitvoerders. Deze verplichtingen komen bovenop de eisen op grond van de Wet pensioencommunicatie dat informatie van de pensioenuitvoerder correct, duidelijk en evenwichtig moet zijn en inzicht moet bieden in gevolgen van keuzes. Bovendien moet de informatie aansluiten bij de informatiebehoefte en kenmerken van de deelnemer.

Communiceren in scenario’s
De Wet pensioencommunicatie regelt de weergave van ouderdomspensioen in drie scenario’s. Dit zal gebeuren met behulp van een uniforme rekenmethodiek (URM), elke naar verwachting in 2017 gereed is. Door middel van een verwacht pensioenbedrag, een pessimistisch pensioenbedrag en een optimistisch pensioenbedrag krijgt de deelnemer een beeld van de hoogte van het pensioeninkomen en de risico’s.

Voor de periode tot aan invoering van de URM wordt in artikel 54 van het Besluit uitvoering Pensioenwet en Wvb een tijdelijke regeling voor uniforme informatieverstrekking geïntroduceerd. Het risico ten aanzien van de hoogte van de variabele uitkering wordt in de tijdelijke regeling weergegeven op basis van drie rendementen.

Het life cycle beginsel
Life cycle beleggen houdt slechts in dat bij de omvang van het beleggingsrisico rekening wordt gehouden met de leeftijd van de deelnemer. Het beleggingsrisico neemt af naarmate de deelnemer ouder wordt. De ratio hierachter is dat jongere deelnemers over veel toekomstig arbeidsinkomen beschikken, waarmee financiële schokken in de toekomst kunnen worden goedgemaakt. Jongeren hebben een relatief lange beleggingshorizon, waardoor het verstandig is om relatief veel beleggingsrisico te nemen met het oog op een beter pensioenresultaat. Bij oudere deelnemers geldt het omgekeerde. Zij beschikken over veel pensioenkapitaal en kunnen bij een risicovol beleggingsbeleid dus veel geld verliezen. Ouderen hebben weinig tijd om een dergelijk verlies te compenseren met arbeidsinkomen. De waarde van het life cycle beginsel wordt in veel academische literatuur onderschreven. Bijvoorbeeld het CPB heeft via berekeningen aangetoond dat deelnemers in een pensioenregeling erbij gebaat zijn dat het beleggingsrisico daalt met de leeftijd.

Mogelijkheden voor een uitgestelde vaste pensioenuitkering (‘deferred annuity”)
Senator Rinnooy Kan heeft gevraagd of het op grond van de pensioenwetgeving mogelijk is een uitgestelde vaste pensioenuitkering aan te bieden.
Een dergelijk product is mogelijk mits wordt voldaan aan de voorwaarde dat het volledige kapitaal op pensioendatum wordt gebruikt voor een levenslang pensioen. Dit biedt mogelijkheden voor een volgtijdelijke combinatie van een variabel en een vast pensioen. Het kapitaal dient hiervoor op de pensioendatum te worden gesplitst in een deel dat wordt doorbelegd en waaruit vanaf de pensioendatum een variabele uitkering wordt onttrokken en een ander deel waarmee direct een vaste uitkering vanaf een later moment (zeg vanaf 77 jaar) wordt bekostigd.

De reikwijdte van het shoprecht
Het wetsvoorstel biedt alle deelnemers, ongeacht hun pensioenuitvoerder, de mogelijkheid om te kiezen tussen een vast of een variabel pensioen. Deze keuzemogelijkheid is de essentie van het wetsvoorstel. Om deze keuzemogelijkheid te bieden, wordt voor deelnemers bij een pensioenfonds met een premie- of kapitaalovereenkomst een wettelijk shoprecht geïntroduceerd. Op dit moment hebben deze deelnemers immers in het geheel geen shoprecht.
Deelnemers met een premie- of kapitaalovereenkomst bij een verzekeraar of een premiepensioeninstelling kunnen op pensioendatum altijd overstappen naar een andere pensioenuitvoerder. De enige restrictie daarbij is dat, als de deelnemer naar een pensioenfonds wil overstappen, hij daar al eerder aanspraken moet hebben opgebouwd.

 

Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

31 mei 2016

Laatst gewijzigd

31 mei 2016

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1