Download:
Aflossingsvrije hypotheek
In de brief licht DNB verder toe dat vooral huishoudens met een (grotendeels) aflossingsvrije hypotheek bij een toekomstige stijging van de hypotheekrente een verhoogd risico op betalingsproblemen lopen. In aanvulling op de LTI-normen pleit DNB voor een individuele stresstest, zowel bij het afsluiten van nieuwe hypotheken als bij het doorrollen van bestaande leningen. In een dergelijke stresstest brengen hypotheekverstrekkers en adviseurs het effect van een eventuele rentestijging op de hypotheekuitgaven in kaart, en wordt bekeken of de consument deze lasten in de toekomst kan dragen.
10 jaar
Als de consument de rente voor een periode van 10 jaar (of langer) vastzet, mag gerekend worden met de werkelijke rente bij het bepalen van de maximale leencapaciteit. Dit wordt verantwoord geacht omdat een consument in dit geval minimaal 10 jaar de tijd heeft om te anticiperen op een rentestijging en het aannemelijk is dat een eventuele ‘renteschok’ op te vangen is middels reguliere inkomensstijging over deze periode.
Zorgplicht
Dijsselbloem is het met DNB eens dat de adviseur en de hypotheekverstrekker een verantwoordelijkheid hebben om consumenten tijdig te wijzen op (aankomende) risico’s en verwachte lastenstijgingen en hierover passend moeten adviseren. In veel gevallen gebeurt dit al tijdens adviesgesprekken bij het aangaan van de hypotheek. Daarnaast kunnen de adviseur of de hypotheekverstrekker bestaande contactmomenten met de klant aangrijpen om de situatie met betrekking tot de aflossingsvrije hypotheek te bespreken.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99