MijnFintool

Nieuws

Twee derde huizenkopers niet volledig voorbereid op werkloosheid of scheiding

Huizenkoper vaak onzeker over toekomstige betaalbaarheid woning
Twee derde van alle huizenkopers geeft aan niet zeker te weten de hypotheeklasten te kunnen blijven dragen in het geval van werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een relatiebreuk. En bijna één op de zeven respondenten geeft aan dat dit (waarschijnlijk) niet zal lukken. Dit blijkt uit onderzoek van ING.

Om dergelijk onheil het hoofd te kunnen bieden, kijkt 32% van de starters naar mogelijkheden om de maandlasten tijdelijk te beperken bij werkloosheid. Voor 18% is dit van belang in het geval van een scheiding. Flexibele hypotheekvoorwaarden zijn voor bijna zes op de tien huizenkopers net zo belangrijk als een lage rente.

Huizenkoper niet op alles goed voorbereid
Ongeveer 8% van de Nederlandse huizenkopers heeft het gevoel dat zijn of haar baan op de tocht staat. De impact daarvan kan stevig zijn, en geeft 16% van de respondenten aan in dat geval de woninglasten (waarschijnlijk) niet langer te kunnen ophoesten. Ook op andere narigheid, zoals arbeidsongeschiktheid of een scheiding, zijn huizenkopers lang niet altijd voorbereid. “Hier ligt echt een rol voor hypotheekadviseurs,” aldus Wim Flikweert, manager Hypotheken bij ING. “Stilstaan bij wat je allemaal kan overkomen in de komende dertig jaar is niet eenvoudig. Daar kun je wel wat inzicht van een adviseur bij gebruiken.”

Voorwaarden vaak net zo belangrijk als rentetarief
Een ruime meerderheid (58%) van de huizenkopers geeft aan dat goede hypotheekvoorwaarden net zo belangrijk zijn als een voordelig rentetarief. “Denk hierbij aan de mogelijkheid om je maandlasten tijdelijk te verlagen bij tegenslag, zoals werkloosheid of een scheiding,” aldus Flikweert. Vooral starters geven aan prijs te stellen op ondersteunende mogelijkheden bij persoonlijke tegenslag: 32% van hen wil graag financiële ruimte krijgen bij eventuele werkloosheid.

Verhuizing laat vaak lang op zich wachten
Verhuisplannen staan vaak lang in de koelkast bij de aspirant-huizenkopers. Een derde van de respondenten heeft al meer dan 1,5 jaar de intentie om te verhuizen. Verhuizingen staan dan ook vaak niet op de korte termijn gepland. Van de ondervraagden denkt slechts één op de vijf dat de verhuizing er dit jaar nog van gaat komen. Flikweert: “Zelfs in een aantrekkende woningmarkt zie je dat er op individueel niveau nog veel tijd gaat zitten tussen droom en het daadwerkelijk realiseren van die droom. Bijna de helft van de mensen durft zelfs nog geen concreet moment aan te geven voor de gewenste verhuizing.”

Hypotheek van de toekomst
ING is een campagne gestart om consumenten beter te informeren over de impact van bijzondere levensgebeurtenissen op de betaalbaarheid van een hypotheek. Op een speciale webpagina kunnen mensen op een rij zetten waar ze allemaal rekening mee kunnen houden met het oog op de toekomst. “In dertig jaar tijd verandert er een heleboel in je leven. Voorspellen kan niemand, maar rekening houden met bepaalde gebeurtenissen helpt je om inzicht te krijgen en te houden in je hypotheeksituatie,” aldus Wim Flikweert.

Onderzoeksverantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd door TNS NIPO onder huurders met de intentie om binnen twee jaar een huis te kopen en onder eigenaren van een koopwoning die voornemens zijn om binnen twee jaar een ander huis te kopen. Deze personen zijn alle afkomstig uit TNS NIPObase Consumer, een database van 200.000 respondenten in Nederland. In de periode van 29 april tot 8 mei 2016 zijn in totaal 1907 personen ondervraagd, waarvan 1060 koopwoningbezitters en 847 personen wonend in een huurwoning, waarbij alle respondenten koopplannen binnen nu en 2 jaar hebben.

 

Bron: ING Nederland

Modules & dossiers

Opvoerdatum

03 jun 2016

Laatst gewijzigd

03 jun 2016

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1