Raadplegen marktpartijen
In het discussiedocument vragen de AFM en DNB aan de markt om mee te denken over een aantal mogelijkheden voor aanpassingen in het toezicht die kunnen bijdragen aan verantwoorde innovatie in de financiële sector. Het doel is om te peilen welke aanpassingen volgens marktpartijen en andere betrokkenen nodig zijn, om daarmee bij te dragen aan het ontwikkelen van het juiste beleid en om AFM en DNB te helpen om dit beleid af te stemmen met toezichthouders en regelgevers in binnen- en buitenland. Marktpartijen kunnen tot 1 september via de InnovationHub reageren op het discussiedocument.
InnovationHub
De InnovationHub op de websites van de beide toezichthouders heeft als doel om nieuwe en bestaande financiële marktpartijen te ondersteunen bij vragen over regelgeving en beleid in het kader van innovatieve concepten of ideeën. Het gaat daarbij vooral om het eenvoudiger en op een centraal punt bieden van informele ondersteuning in een vroege fase van het operationaliseren van een financiële innovatie, voorafgaand aan een vergunningentraject.
Link: InnovationHub (afm.nl) en InnovationHub (dnb.nl)
Regulatory Sandbox
De regulatory sandbox is een methode om de time-to-market voor innovatieve producten en diensten te verkorten, of om binnen de bestaande vergunning meer ruimte te bieden voor experimenten met innovatieve ideeën die niet volledig aansluiten op het bestaande toezichtregime. De toezichthouder is nauw betrokken bij de activiteiten van ondernemingen in de regulatory sandbox. Dit heeft als voordeel dat de maatregelen van de onderneming om aan alle vergunning- en toezichtvereisten eisen te voldoen, adequaat kunnen worden voorbereid en uitgevoerd. Over de betekenis van het begrip ‘sandbox’ bestaan internationaal verschillende opvattingen. Daarom is het van belang te benadrukken dat de regulatory sandbox in de visie van AFM en DNB een gecontroleerd experiment is van een marktpartij – met instemming van de toezichthouder(s) – waarbij de marktpartij een innovatief concept kan testen. Elk experiment wordt casus-specifiek beoordeeld door de vergunningverlenende autoriteit: AFM of DNB. Afhankelijk van het soort aanvraag kunnen de voorwaarden per casus dus verschillen.
Downloads:
Bron: AFM
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99