MijnFintool

Nieuws

Hypotheken zonder inkomensgegevens bij Quarré, Seyst en GMAC

Quarré Hypotheken sluit volgens AM vanaf vandaag hypotheken waarbij de aanvrager geen inkomensbescheiden hoeft te overleggen. De inkooporganisatie betrekt de lening van Hypinvest (NIB Capital), die de taxatiekosten betaalt. Voorwaarde is dat de lening hooguit 70% van de executiewaarde bedraagt, tot maximaal 455.000 euro.

DBV-label Seyst lanceert vandaag eenzelfde product. Zowel adviseur als klant dienen een verklaring te ondertekenen, waarin zij aangeven dat het inkomen van de aanvrager toereikend is om de lening aan te gaan.

VVP meldt vandaag dat ook Gmac actief is met hypotheken zonder inkomensgegevens. Gmac, een dochter van General Motors, gaat tot 65 procent van de executiewaarde tot maximaal 225.000 euro. Het verstrekken van deze zogenoemde '65-procents hypotheek' - die door Gmac low profile in de markt wordt gezet - botst met de geest van de door Gmac ondertekende Gedragscode van het Contactorgaan Hypothecair Financiers.

 

Bron: AM Web, VVP, 26-10-2004

Modules & dossiers

Opvoerdatum

26 okt 2004

Laatst gewijzigd

03 dec 2004

Reacties

SKHB
11 nov 2004
Recent heeft een aantal geldverstrekkers aangegeven onder bepaalde voorwaarden hypotheken te verstrekken zonder opgave van inkomensgegevens. De verantwoordelijkheid voor de inkomenstoets wordt bij de adviseur gelegd.

Het risico van deze hypotheekvormen voor de adviseur èn voor de klant is, dat een achteraf verkeerd gebleken acceptatiebeslissing van de geldverstrekker – mede – aan hen kan worden toegerekend. Om dat risico te beperken dient de adviseur, conform de keurmerkeisen, altijd een compleet klantadvies op te stellen en dat te baseren op deugdelijke en zo volledig mogelijk gedocumenteerde inkomens- en/of vermogensgegevens van de klant. Dat behoort tot zijn zorgplicht. De adviseur moet zich altijd een gemotiveerd oordeel kunnen vormen of een hypotheek passend is voor de klant, vooral als de gevraagde hypotheek hoger is dan volgens de standaard inkomenstoets mogelijk zou zijn. Door het ondertekenen van het klantadvies neemt de adviseur verantwoordelijkheid voor zijn advisering. Daartoe behoort ook dat hij de juiste en volledige financiële gegevens van de klant heeft gebruikt. Het is dus van groot belang dat ook de consument het klantadvies mee ondertekent, om daarmee aan te geven dat hij instemt met het advies en verklaart dat de verstrekte inkomensinformatie juist en volledig is. Het is daarom verstandig voor deze hypotheekvormen een dergelijke verklaring van de klant in het advies op te nemen.
Momenteel is in voorbereiding een uitwerking van de keurmerkeisen, waarin deze situatie in een Model klantadvies is verwerkt
Eugene
9 nov 2004
Dit is een zeer fraudeaantrekkend verhaal.
Hoezo zorgplicht?

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1