MijnFintool

Nieuws

Onderzoek naar collectiviteiten Zorgverzekeringswet

Minister Schippers heeft aan de Tweede Kamer het rapport Collectiviteiten in de Zorgverzekeringswet aangeboden. Uit de rapportage van Zorgweb komen diverse feitelijke wetenswaardigheden naar voren, waaronder de volgende:
  • Er zijn 64.000 collectiviteiten waarvan een groot deel een relatief klein aantal deelnemers heeft.
  • Eén op de drie collectiviteiten maakt aanvullende afspraken met zorgverzekeraars, bijvoorbeeld over de aanspraak fysiotherapie.
  • Zorgverzekeraars kopen niet apart in voor collectiviteiten. Er is geen relatie gevonden tussen zorginkoop en de korting.
  • Van alle verzekerden is 67% verzekerd via een collectieve polis. Het merendeel is verzekerd via een collectief van de werkgever (83%), gevolgd door de categorie ‘overig’ (13%, bijv. internetcollectiviteiten of belangenorganisaties) en ouderenbonden (1,4% van de contracten).
  • De kenmerken van de doelgroep zijn bepalend voor de hoogte van de korting.

Download: "Fact-finding Collectiviteiten in de Zorgverzekeringswet" (pdf, 31 pagina's)

Bron: Rijksoverheid

 

Zwijgcontract
Van een zwijgcontract is sprake als door betaling van een geldsom personen worden “gedwongen” te zwijgen over incidenten die hen betreffen en/of als instellingen zich naar aanleiding daarvan niet houden aan een wettelijke meldplicht.
Download: "Tussenrapportage 'Vaststellingsovereenkomsten in de zorg' " (pdf, 11 pagina's)

 

Bron: Rijksoverheid

 

*** update 19/9/2016

Rectificatie onderzoek ‘Fact-finding collectiviteiten in de Zorgverzekeringswet’

Het onderzoeksbureau heeft geconstateerd er een fout is gemaakt in tabel 8 van het rapport. In deze tabel is de frequentieverdeling van de hoogte van de korting per deelnemer weergegeven. Het gemiddelde kortingspercentage is aangepast van 7,8% naar 7,5% en er zijn 4.017 contracten vanuit de categorie Werkgevers verplaats naar de categorie Overige. De correctie op tabel 8 die in de nieuwe versie van het rapport is doorgevoerd leidt niet tot wijzigingen ten aanzien van de conclusies van dit onderzoek.

Modules & dossiers

Opvoerdatum

29 jun 2016

Laatst gewijzigd

19 sep 2016

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1