Download: "Antwoorden" (pdf, 10 pagina's)
Risicoscoring
"Daarnaast is voorgesteld dat de telecomproviders voor kredietverlening tot € 1.000, - zouden gaan werken met een systeem van risicoscoring, waarbij op basis van verschillende persoonlijke en algemene kenmerken van de consument zou worden ingeschat of een individuele consument het krediet zou kunnen dragen. Een belangrijk verschil met het stelsel van de Wft zou daarbij zijn dat de consument voor kredieten vanaf € 250,- niet zou worden gevraagd naar het daadwerkelijke inkomen en de daadwerkelijke lasten bij de beoordeling of de consument het krediet zou kunnen dragen. Aangezien telecomproviders de techniek van risicoscoring momenteel ook al toepassen om hun terugbetalingsrisico in te schatten, is de verwachting dat zij deze techniek ook in de toekomst zullen blijven gebruiken."
Geen rente en kosten
"Een belangrijk verschil met verschillende andere lidstaten is de keuze die in Nederland is gemaakt om ook kredieten waarbij geen rente en andere kosten in rekening worden gebracht onder de reikwijdte van de Wft te brengen. In lidstaten waar dat niet is gebeurd en kredietverleners daadwerkelijk geen rente of andere kosten in rekening brengen bij consumenten, zijn de regels uit de richtlijn Consumentenkrediet niet van toepassing."
Maximale hypotheek
"Aanbieders van hypothecaire leningen gaan voor de lasten van een consumptief krediet (doorlopend krediet) uit van een maandelijkse betaling van ten minste 2% van de oorspronkelijke hoogte van het krediet. Een telefoon op krediet wordt in de systematiek op dezelfde manier behandeld als andere vormen van consumptief krediet. Een krediet van een paar honderd euro kan vanwege de hierboven geschetste berekeningsystematiek een behoorlijke reductie van de maximale leencapaciteit betekenen. Dit is vanwege het doel van de wetgeving, het voorkomen van overkreditering, uitlegbaar." "In de praktijk zal het aangaan van een consumptief krediet enkel een probleem opleveren als de consument de maximale hypotheek wil afsluiten. Indien een consument als gevolg van het afsluiten van een gering consumptief krediet voor een telefoontoestel de gewenste hypotheek niet meer kan afsluiten, kan het aflossen van het krediet voor het toestel uitkomst bieden. Ik ga ervan uit dat aanbieders dit, in het belang van de consument, mogelijk zullen maken. Daarnaast kan de vraag worden gesteld of het afsluiten van de maximale hypotheek verstandig is wanneer de consument onvoldoende middelen heeft het openstaande goederenkrediet in te lossen."
Redelijke termijn
"In mijn brief van 13 april jl. heb ik reeds aangegeven dat de telecomsector een redelijke termijn dient te krijgen om haar praktijk om te vormen naar de eisen die bij of krachtens de Wft zijn gesteld. De AFM is hierover in gesprek met de telecomaanbieders. De gesprekken verlopen constructief.
Wat een redelijke termijn is, is ter beoordeling aan de AFM. De AFM is als zelfstandig bestuursorgaan verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van het gedragstoezicht ingevolge de Wft. De AFM zal de sector voldoende tijd geven om systemen en processen aan te kunnen passen. Daarentegen vereist het belang van consumentenbescherming dat de termijn niet te lang mag zijn. Van de AFM heb ik begrepen dat voor verschillende onderdelen uit de Wft verschillende termijnen zullen worden gehanteerd, waarbij zaken die snel kunnen worden aangepast ook op korte termijn zullen worden aangepast."
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99