MijnFintool

Nieuws

Meer Nederlands vastgoed in handen van buitenlandse beleggers

Over de periode 2009 tot en met 2015 is het aandeel van buitenlandse partijen op de Nederlandse vastgoedmarkt sterk toegenomen. Het aandeel van beleggers uit Azië en het Midden-Oosten blijft achter bij beleggers uit Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het PBL (Planbureau voor Leefomgeving) en Deloitte onderzochten de ontwikkeling van het buitenlandse beleggingsvolume op de Nederlandse vastgoedmarkt.

Het aantal vastgoedtransacties en het jaarlijkse transactievolume is sinds 2013 sterk toegenomen, blijkt uit data-analyse van de onderzochte beleggingstransacties in Nederland. De sterke stijging van het volume is grotendeels te verklaren door de groei aan investeringen door buitenlandse vastgoedpartijen. Op basis van de nationaliteit van de koper en de verkoper zijn de transacties geanalyseerd. Hier uit volgt dat van 2009 tot en met 2015 per saldo circa 25% van het transactievolume vanuit Nederlands eigendom in buitenlandse handen is gekomen.

Buitenlandse transacties
Over de periode 2009 tot en met 2015 is ongeveer 50% van het onderzochte transactievolume belegd door buitenlandse beleggers. Het merendeel van deze buitenlandse transacties is toe te rekenen aan Duitsland, gevolgd door de Verenigde Staten en vervolgens het Verenigd Koninkrijk. Het geïnvesteerd vermogen vanuit Aziatische landen over de periode 2009 tot en met 2015 is nog beperkt in vergelijking met andere landen. Voor het overgrote deel vinden de transacties plaats in Amsterdam.

Buitenlandse investeerder belegt in kantoren
Het merendeel van de buitenlandse transacties in Nederlands vastgoed wordt geïnvesteerd in kantoorgebouwen. Bijna 45% van het buitenlandse beleggers afkomstige transactievolume is geïnvesteerd in kantoren, ten opzichte van ruim 10% in woningen en 10% in retail.

Fact checking
De komst van buitenlandse investeerders op de vastgoedmarkt, in voornamelijk Amsterdam, zorgt voor discussie over de vraag of de stad wordt ‘overgenomen’, met mogelijk prijsopdrijving en onbetaalbaarheid tot gevolg. Met de notitie ‘Onderzoek buitenlandse vastgoedtransacties’ beogen PBL en Deloitte aan fact checking te doen – hoe internationaal is de Nederlandse vastgoedmarkt eigenlijk? – en niet de vraag te beantwoorden of en in welke mate het een maatschappelijk probleem is.

Bron: PBL

Modules & dossiers

Opvoerdatum

22 jul 2016

Laatst gewijzigd

22 jul 2016

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1