In de afgelopen vijftien jaar was de gemiddelde jaarlijkse prijsstijging 2,0 procent. De afgelopen tweeënhalf jaar was de inflatie in vrijwel alle maanden lager dan 1 procent. Dit is de langste aaneengesloten periode in bijna dertig jaar waarin de inflatie lager was dan 1 procent. In de periode 1986-1989 lag de inflatie ook langere tijd rond of onder 1 procent, waarvan veertien maanden negatief. De laagst gemeten inflatie in die periode was -1,3 procent.
Persoonlijke inflatiecalculator
De inflatie wordt gemeten op basis van het gemiddelde consumptiepatroon van alle huishoudens. Individuele uitgaven van consumenten wijken vaak af van dit gemiddelde. Door bijvoorbeeld wel of niet te roken, veel of weinig met de auto te rijden of wel of niet op vakantie te gaan, is uw persoonlijke inflatie anders. U kunt deze berekenen met de persoonlijke inflatiecalculator.
Lagere huurstijging drukt inflatie
De woninghuren worden jaarlijks in juli verhoogd. In juli 2016 waren de huren gemiddeld 1,8 procent hoger dan een jaar eerder. Vorig jaar stegen de huren met 2,4 procent. De lagere huurstijging in 2016 drukte de inflatie.
Ook prijsontwikkeling voedingsmiddelen verlaagt inflatie
In juni waren voedingsmiddelen nog 1,4 procent duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging in juli was met 0,5 procent minder sterk. Dit had een verlagend effect op de inflatie. Ook goedkopere benzine en de prijsontwikkeling van pakket- en vliegreizen naar het buitenland drukten de inflatie. Daarentegen was kleding dit jaar in de uitverkoop minder afgeprijsd dan in juli 2015, wat een verhogend effect op de inflatie had.
Inflatie zonder energie, voeding, alcohol en tabak daalt ook
Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie in juli volgens deze maatstaf is uitgekomen op 0,3 procent. In de voorgaande twee maanden was dit 0,5 procent.
Inflatie in Nederland lager dan in de eurozone
Naast de consumentenprijsindex (CPI) stelt CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) samen.
De inflatie in Nederland volgens de HICP daalde fors, van -0,2 procent in juni naar -0,6 procent in juli. De inflatie in de eurozone steeg van 0,1 procent naar 0,2 procent. Daarmee komt de inflatie in Nederland nog verder onder het niveau van de eurozone. Vooral duurdere voedingsmiddelen, alcohol en tabak verhoogden de inflatie in de eurozone.
Bron: CBS
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99