ProAssist beschikte niet over een vergunning en heeft daarom de Wet op het financieel toezicht (Wft) overtreden. De overtreding vond plaats in de periode van 26 juli 2011 tot 16 februari 2015.
Het zonder vergunning van de AFM optreden als gevolmachtigde agent (als bedoeld in artikel 2:92, eerste lid Wft) wordt door de wetgever beschouwd als een ernstige overtreding. Alleen als aan strenge eisen wordt voldaan, kan een vergunning worden verkregen. Als eenmaal een vergunning is verkregen, moet een vergunninghouder aan verschillende doorlopende eisen voldoen, die belangrijke waarborgen bieden aan consumenten. Deze waarborgen waren er nu niet.
Concurrentievervalsing
Ook leidt het niet aanvragen van een vergunning tot concurrentievervalsing ten opzichte van marktpartijen die wel aan de wettelijke verplichtingen voldoen en gehouden zijn heffingen te betalen. Door een vergunning aan te vragen zorgt een instelling er ook voor dat zij in het zicht van de AFM komt, zodat de AFM kan beoordelen of de instelling voldoet aan de eisen die in wet- en regelgeving worden gesteld en doorlopend toezicht op de instelling kan worden gehouden. Het in strijd met de wet nalaten een vergunning aan te vragen betekent dus dat een instelling ongetoetst actief is en zich aan het toezicht door de AFM onttrekt.
Hoogte van de boete
Voor deze overtreding geldt een basisbedrag van €2.000.000. Bij het vaststellen van de hoogte van de boete houdt de AFM rekening met de ernst van de overtreding, de mate van verwijtbaarheid en de draagkracht van de overtreder. Gelet op de omvang en de financiële positie van ProAssist, vindt de AFM een boete van €600.000 passend.
ProAssist heeft zich gedurende een lange periode onttrokken aan deze eisen en aan het toezicht van de AFM. ProAssist heeft haar activiteiten als gevolmachtigde agent in februari 2015 beëindigd en beschikt nu over een vergunning van de AFM als bemiddelaar.
Download: "Boetebesluit" (pdf, 36 pagina's)
Bron: AFM
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99