Download:
- "Kamerbrief" (pdf, 5 pagina's)
- "Kamerbrief oplossingsrichtingen" (pdf, 5 pagina's, 5 juli 2016)
Bezien is of de verleende voorlopige (leen)bijstand aangemerkt kan worden als een voorschot. Fiscaal gezien wordt een voorschot in de heffing betrokken op het moment van uitbetalen van het voorschot. Bij terugbetaling is dan sprake van negatief loon op het moment van terugbetalen. Het onderscheid in fiscale behandeling tussen een lening en een voorschot is voor de uitvoeringspraktijk aanzienlijk.
De groep die de lening terugbetaalt is volgens gemeenten ongeveer twee keer zo groot als de groep waar kwijtschelding aan de orde is. De groep die terugbetaalt, wordt thans niet in de loonadministratie verwerkt, maar bij de behandeling als voorschot moet zij wel daarin opgenomen worden.
Verder vormt de terugbetaling negatief loon dat door de gemeenten – anders dan een terugbetaling van een lening – ook weer in de loonadministratie verwerkt moet worden.
Fiscaal gezien vindt terugbetaling van een voorschot over de jaargrens heen bruto plaats en past daarom niet goed bij het nettokarakter van de bijstand. Daarbij komt dat de berekening van de bij uitbetaling verschuldigde en bij terugbetaling terug te ontvangen belasting afhankelijk is van de voor het moment van uitbetaling c.q. terugbetaling geldende tarieven en daarmee als complex ervaren wordt.
Verder speelt een rol dat terugbetaling vaak pas aan de orde is als degene die het voorschot ontving al weer uit de bijstand is en dat gemeenten de met de terugbetaling samenhangende belasting dan niet meer met het bijstandsinkomen kunnen verrekenen.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99