Deelnemende gemeenten
Op dit moment is dat mogelijk voor woningen gelegen in de gemeenten die zijn aangesloten op de Landelijke Voorziening WOZ (link). Andere gemeenten bieden veelal een eigen mogelijkheid voor het raadplegen van WOZ-waarden. Informatie daarover vindt u op de site van de gemeente.
Welke gegevens kan ik zien in het WOZ-waardeloket?
Het WOZ-waardeloket toont de actuele WOZ-waarde van een woning (link) Deze waarde is vastgesteld door de gemeente waarin de woning ligt. Inhoudelijke vragen en opmerkingen over deze WOZ-waarden kunnen dan ook gericht worden aan deze gemeente.
Naast de actuele WOZ-waarde van een woning worden ook enkele andere objectkenmerken van de woning getoond. De getoonde objectkenmerken, zoals bouwjaar en gebruiksoppervlakte, zijn afkomstig uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen.
Bij het taxeren van de WOZ-waarde van de woning zijn veel meer kenmerken van de woning gebruikt dan alleen bouwjaar en oppervlakte. De objectkenmerken die gebruikt zijn bij de taxatie zijn echter niet openbaar en daarom niet te zien via dit loket. Een eigenaar of huurder van een woning kan deze gegevens wel inzien door het taxatieverslag te raadplegen. Het raadplegen van een taxatieverslag kan via de site van de gemeente of via MijnOverheid.nl.
Welke WOZ-waarden van woningen worden getoond?
In 2016 worden de WOZ-waarden van woningen getoond zoals die begin 2016 zijn vastgesteld. De waardepeildatum van deze WOZ-waarde is 1 januari 2015. Begin 2017 worden de WOZ-waarden van woningen opgenomen zoals die dan worden vastgesteld naar waardepeildatum 1 januari 2016. De historische gegevens blijven zichtbaar, maar niet verder terug dan het jaar 2016 omdat dit jaar de inwerkingtreding van de openbaarheid van woningwaarden markeert.
Bron: Waarderingskamer
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99