Schuldsanering succesvol?
In Nederland heeft 1 op 5 huishoudens problematische schulden of loopt het risico daarop. Voor dit onderzoek zijn gegevens geanalyseerd van 20.000 mensen die zich aangemeld hebben voor schuldhulpverlening in 60 gemeenten in Nederland. Nadja Jungmann, lector ‘schulden en incasso’ bij Hogeschool Utrecht en een van de onderzoekers: “We zien onder andere dat schuldenaren vaker een lage lees- en rekenvaardigheid hebben, als zij ervan overtuigd zijn dat schulden hebben normaal is of als zij moeite hebben om een overzicht van hun inkomsten, uitgaven en schulden te maken. De kans is reëel dat het hen ook vaker niet lukt om aan de eisen van schuldhulpverlening te voldoen.”
“Kunnen lezen en rekenen is essentieel om goed met geld te kunnen omgaan en op lange termijn uit de schulden te blijven. Het feit dat bepaalde risicogroepen een laag niveau van lees- en rekenvaardigheden heeft, roept de vraag op of zij wel succesvol een schuldsaneringstraject kunnen doorlopen,” zegt Merel Heimens Visser, directeur-bestuurder van Stichting Lezen & Schrijven.
Meer aandacht voor taal en rekenen
In de uitvoering van de schuldhulpverlening zou meer aandacht moeten zijn voor de lees- en rekenvaardigheden van schuldenaren. Nu zijn schuldhulpverleners vaak niet getraind om structureel aandacht te hebben voor taal- en rekenachterstanden bij hun cliënten. Met name de risicogroepen die uit het onderzoek naar voren komen, hebben een grotere kans om uit de schulden te komen en duurzaam uit de schulden te blijven, als zij hun taal- en rekenvaardigheden kunnen verbeteren.
Downloads
Bron: Stichting Lezen & Schrijven
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99