In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Daarna is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau 11,4 procent lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 12,9 procent hoger. Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen is in september 2016 ongeveer even hoog als in juli 2005.
Woningen overal duurder dan vorig jaar
In alle provincies en de vier grote steden waren woningen gemiddeld duurder dan in het derde kwartaal van 2015. Noord-Holland noteerde met 9 procent voor de tiende keer op rij de grootste prijsstijging van de provincies. Dit is vooral toe te schrijven aan Amsterdam, waar kopers gemiddeld ruim 14 procent meer betaalden voor een koophuis dan een jaar geleden.
Grootste prijsstijging voor appartementen
Alle woningtypen zijn duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging was het grootst voor appartementen, bijna 8 procent. Dat hangt samen met de prijsontwikkeling in de grote steden, waar appartementen een relatief groot deel van de woningvoorraad uitmaken. De prijsstijging van vrijstaande woningen was het kleinst, namelijk 4,3 procent.
Voor alle woningtypen, behalve vrijstaande woningen, is de prijsstijging de grootste in 14 jaar. De prijsstijging van vrijstaande woningen is de grootste in 8 jaar.
Minder jonge, meer oudere kopers
In vergelijking met zeven jaar geleden is er een verschuiving zichtbaar in het aandeel jonge en oude kopers. Zo is het aandeel van de kopers onder 25 jaar gehalveerd van 20 tot 10 procent. In diezelfde periode is het aandeel van kopers van 65 jaar en ouder juist verdubbeld van 3 naar 6 procent. Zowel in het derde kwartaal van 2009 als 2016 was het aandeel van personen tussen de 25 en 34 jaar in de woningaankopen verreweg het grootst.
Bron: Kadaster / CBS
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99