Download: "De slimme meter, uitgelezen energie(k)" (pdf, 36 pagina's)
Bij het besluit over de uitrol van de slimme meter is uitgegaan van een gemiddelde energiebesparing van 3,5 procent op het huishoudelijk energieverbruik (gas en elektriciteit). Dat staat gelijk aan een nationale energiebesparing van ongeveer 10 petajoule, oftewel 10 procent van de doelstelling van het Energieakkoord voor 2020 waarin een besparing van 100 petajoule is afgesproken.
Huishoudens die al een slimme meter in hun woning hebben besparen gemiddeld minder dan 1 procent energie. Dit lijkt samen te hangen met de wijze waarop het energieverbruik wordt teruggekoppeld. In Nederland zijn energieleveranciers verplicht hun klanten éénmaal per twee maanden een overzicht van hun energieverbruik te sturen. Het Nederlandse beleid heeft er bewust voor gekozen om enkel deze indirecte feedback te verplichten. Doordat consumenten maar beperkt zelf investeren in ‘slimme’ energiemanagers, is het onwaarschijnlijk dat het energiebesparingstempo als gevolg van de verdere uitrol van de slimme meter voor 2020 significant zal toenemen.
Bron: PBL
Nog nooit zijn er zoveel consumenten overgestapt van energieleverancier als in de afgelopen twaalf maanden. Tussen medio 2015 en medio 2016 stapte 17% van de energieconsumenten over. Consumenten die al eens zijn overgestapt, doen dit ook vaker. Ongeveer 64% van deze groep is twee keer of vaker overgestapt. Dat blijkt uit de Energiemonitor die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft gepubliceerd.
Download: "Energiemonitor" (pfd, 6 pagina's)
Bron: AC&M
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99